Srbija
20.04.2018. 13:17
R.E/b92.net

NOVI PRAVILNIK O EKSKURZIJAMA: U inostranstvo samo maturanti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na ekskurzije u inostranstvo ubuduće će moći da idu samo maturanti gimnazija i srednjih stručnih škola.

Učenici nižih razreda će morati da se zadovolje putovanjima u Srbiji.

To su neke od novina predviđene Pravilnikom o ekskurzijama i nastavi u prirodi koji je izradilo Ministarstvo prosvete. Pravilnik je prosleđen u druga ministarstva na mišljenje, a nakon toga će biti usvojen i početi da se primenjuje.

Učenici sedmog i osmog razreda osnovne škole, kao i srednjoškolci, predviđa pravilnik moći će da putuju i u Republiku Srpsku na ekskurziju ili izlet.

"Republika Srpska za nas nije inostranstvo, jer sa njima imamo potpisan sporazum o specijalnim vezama u cilju boljeg upoznavanja kulture, zajedničke istorije, spomenika, kulturne baštine", kaže pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković.

Ona za Tanjug naglašava da su sada mnogo bolje definisane pripreme za samo izvođenje ekskurzije, da su precizirani ciljevi i zadaci ekskurzija, kako mora da se podnosi izveštaj.

"Urađena je regionalizacija Srbije da ne bi dolazili u situaciju da deca uvek idu na ista mesta. Srbija je dovoljno velika da učenici mogu svake godine da idu na različite destinacije", pojasnila je Nedeljković.

Osim na ekskurzije učenici će moći da idu i na na studijska putovanja koja organizuje škola, a Pravilnikom je jasno propisano ko može i na koji način da ih organizuje.

Predviđeno je da nacionalne manjine mogu organizovati posete matičnim državama preko škole, ali pod jasno određenim uslovima.

"Da bi pripadnici nacionalnih manjina organizovali posetu matičnoj zemlji moraju da imaju pozivno pismo domaćina, da se zna cilj i svrha posete i moraju da dobiju odobrenje nadležne školske uprave", pojasnila je pomoćnica ministra.

Dodaje da na studijska putovanja mogu da idu i drugi učenici sa svojim profesorima, ali pod istim uslovima.

Za odlazak dece na ekskurziju ubuduće će morati da se raspiše tender, a ne samo javni poziv kao do sada. U komisiji koja će određivati koje su ponude najpovoljnije moraju biti i roditelji i zaposleni u školi.

"Apelovala bih na kolege da tendersku proceduru započnu na vreme kako ne bi došli u situaciju da se ekskurzija odlaže", naglasila je Nedeljković i dodala da je bezbednost dece na prvom mestu i da se o tome u Pravilniku posebno vodilo računa.

U Ministarstvu prosvete planiraju i da za smeštaj učenika adaptiraju pojedine seoske škole koje su zatvorenezbog nedostatka đaka.

"To su divna zdranja u divnom okruženju. Potrudićemo se da što više njih adaptiramo, kako bi učenici dobili adekvatan smeštaj i prostor za obrazovanje. Ekskurzija i rekreativna nastava predviđaju vreme koje deca treba da provedu u prirodi, ali i učionici. Šta je bolje od seoskih škola", kaže Nedeljković.

Osim starih škola ideja je da se i pojedine kasarne u Srbiji adaptiraju i pretvore u "centre izvrsnosti", koji bi u svom okruženju imali i smeštajne kapacitete.

Tek predstoji potpisivanje memoranduma o saradnji između Ministarstva prosvete i Ministarstva obrane, koji podrazumeva i ustupanje prostora.

"Tako bi u ekskurzije osim posete kulturno- istorijskim spomenicima, učenja istorije, geografije, posete manastirima, mogla da se uvrsti i poseta nekom centru izvrsnosti, da se đaci upoznaju sa vršnjacima, ali i naučnicima i njihovim radom", zaključila je Nedeljković.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve