Srbija
25.02.2019. 16:16
R.E./Foto: Promo

OD 2. DO 5. MAJA DOMAĆIN SRBIJA: Svetsko prvenstvo u viteškim borbama prvi put u našoj zemlji

bn19_3.jpg

 

Srbija će od 2. do 5. maja biti domaćin Svetskog prvenstva u nacionalnim istorijskim srednjevekovnim borbama, koje se već 10 godina održava širom Evrope i okuplja učesnike iz 36 država, najavili su na organizatori Manifestacija na konferenciji za novinare koja se održala u okviru Sajma turizma.

Srednjovekovno zdanje, Smederevska tvrđava, odabrana je za mesto na kome će se održati ovaj svetski spektakl i koja će tokom četiri dana manifestacije ugostiti veliki broj učesnika, iz celog sveta, i posetilaca.

Pored borbi u tvrđavi će se odvijati bogati prateći programi: srednjevekovni sajam na kome će posetioci imati priliku da vide i kupe suvenire, dečiji turnir u streličarstvu, radionice za roditelje i decu, muzički nastupi, itd.

Na konferenciji za novinare obratili su se Edouard Eme, predsednik Međunarodne asocijacije istorijskih srednjevekovnih borbi, Goran Jovšić, direktor Tvrđave Smederevo, Vladimir Blagojević, direktor „Just Out“ festivala.

„Nakon uspešno održanih prvenstava širom Evrope, uvideli smo da je Srbija, koja ima bogatu istorijsku tradiciju, pravi domaćin za ovogodišnje prvenstvo, zato sa zadovoljstvom najavljujem nastavak viteške borbe u kojoj će se okupiti na stotine HMB boraca nakon čega sam siguran da će ova manifestacija dobiti veliki broj srpskih obožavalaca“, izjavio je Edouard Eme, predsednik Međunarodne asocijacije istorijskih srednjevekovnih borbi.

„Izuzetna mi je čast što je baš Smederevska tvrđava dobila priliku da bude domaćin ovako velike međunarodne manifestacije. Ovo je jedan od najvećih događaja u našem gradu i daćemo sve od sebe da opravdamo poverenje koje nam je ukazano“, rekao je Goran Jovšić, direktor Tvrđave Smederevo i dodao: „ovakva manifestacija je izuzetno bitna za razvoj turizma u Srbiji, a pre svega u Smederevu.

Očekujemo veliki broj učesnika iz celog sveta, a pored toga i ljudi iz naše zemlje koji će pratiti sportski
program - bitke, ali sve ostale prateće aktivnosti koje su izuzetno atraktivne.“

„Nakon nekoliko godina uspešnog održavanja viteškog turnira u Manasiji dokazali smo da se na našim prostorima neguje i poštuje tradicija i viteštvo. Siguran sam da će naše iskustvo doprineti da ovu međunarodnu manifestaciju podignemo na još viši nivo“, rekao je Vladimir Blagojević, direktor „Just Out“ festivala.

Međunarodni turnir, Bitka nacija je istorijska srednjevekovna borba - sport u okviru koga postoje muške i ženske kategorije, pet vrsta dvoboja 1 na 1, muške i ženske borbe do kraja, grupne bitke 5 na 5 i velike muške bitke 12 na 12, 30 na 30 i na kraju velika „buhrut“ bitka 150 na 150. Svetsko prvenstvo u nacionalnim istorijskim srednjevekovnim borbama „Bitka nacija“ predstavlja međunarodni događaj koji je prvi put održan 2010. godine u tvrđavi Hotin u Ukrajini, a nakon toga i u Poljskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Španiji, Italiji i Češkoj Republici.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
09.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve