OD KAFANE DO ŠATORA: Pet dana pregovora koji su zaustavili NATO bombardovanje Srbije

OD KAFANE DO ŠATORA: Pet dana pregovora koji su zaustavili NATO bombardovanje Srbije


Na današnji dan pre 19 godina počelo je razmeštanje međunarodnih bezbednosnih snaga, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Izglasavanju pomenute rezolucije prethodilo je postizanje Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, kojim su prekinuti vazdušni udari NATO na SRJ. Ovaj sporazum je postignut posle petodnevnih napornih pregovora.

Pregovori o vojno-tehničkom sporazumu trebalo je da se vode na Kosovu, ali je delegacija međunarodnih snaga ostala s makedonske strane iz bezbednosnih razloga. Zato se delegacija iz Beograda uputila ka mestu Blace, na području Kumanova. Preusmereni su ka lokalnoj seoskoj kafani „Evropa 93”, gde ih je čekalo nekoliko stotina novinara.

Pregovarački tim NATO-a je pritiska našu stranu da se sporazum potpiše za nekoliko sati, ali svaki član beogradske delegacije imao je mobilni telefon za vezu sa Miloševićem i njegovim saradnicima, tako da su razgovori iz kafane nastavljeni u francuskoj bazi kod Kumanova. Pregovori su potrajali pet dana.

Srpski pregovarači su se svake večeri, uz vojnu pratnju, vraćali u Srbiju i noćili u Vranjskoj Banji.

Sporazum su 9. juna u večernjim časovima u ime SR Jugoslavije potpisali general- pukovnik Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović, ispred Generalštaba VJ i general-potpukovnik policije Obrad Stevanović ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Sa druge strane u ime međunarodnih snaga NATO i KFOR sporazum je potpisao britanski general-potpukovnik Majkl Džekson.

Najznačajne odredbe Kumanovskog sporazuma su bile:

– prekid neprijateljstava između NATO snaga sa snagama VJ i srpskom policijom;
– povlačenje VJ i policije Srbije sa prostora Kosova i Metohije u periodu od 11 dana;
– uspostavljanje zone bezbednosti od administrativne granice sa Kosovom i Metohijom;
– obaveza snaga Kfora da razoružaju OVK-a.

Celokupan tekst Sporazuma nalazi se na sajtu Vlade Srbije.

Potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma 9. juna 1999. godine u makedonskom mestu Kumanovu, okončan je napad NATO snaga na bivšu SRJ, a srpske snage su se u naredna četiri dana povukle sa Kosmeta. Istovremeno, u srpsku pokrajinu ušlo je blizu 50.000 pripadnika Kfora i uspostavljena je privremena misija UN u čijem je prisustvu došlo do pogroma i izgona oko 300.000 Srba i drugih nealbanaca.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar