Srbija
15.10.2018. 19:01
R.E./ 013.rs, Agro klub/Foto: Agro klub

OKOLINA ZRENJANINA JOŠ UVEK GORI Stručnjaci: Izgoreće 1.000 hektara zemljišta i šume, CARSKOJ BARI preti ekološka katastrofa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U ataru tri sela opštine Zrenjanin izbio je požar, koji je zahvatio više od 800 hektara zemljišta, šuma, njiva, ali i zaštićenog rezervata prirode "Carska bara". Požar u atarima Stajićeva, Perleza i Belog Blata izbio je zbog "neodgovornih pojedinaca, koji pale strnjišta", navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu Grada Zrenjanina.

Članovi ekološkog udruženja Zeleni most iz Banatskog Brestovca napominju da se njive, koje su zapaljene, nalaze u III stepenu zaštite, a požar se proširio na priobalni pojas u režimu II stepena zaštite i došao do same obale i plaže, odnosno do samog toka Ponjavice. Požar se desio na oko 300 metara od starog mlina, zahvativši obalu u dužini od 500 metara i širini od 20 do 30 metara.

Počinioci ovoga nedela su, za sada,nepoznati.

Park prirode Ponjavica uspostavljen je 1995. godine, kao zaštićeno područje III kategorije sa ciljem očuvanja prirodnih vrednosti. Danas park propada, jer se zaštita ne sprovodi u dovoljnoj meri. Paljenje njiva nije jedini ugrožavajući faktor. Vodotok zagađuju i septičke jame, a nekontrolisanom upotrebom herbicida i insekticida uništava se flora i fauna.

Iz istog razloga je planulo i u Specijalnom rezervatu prirode Carska bara kod Zrenjanina. Kako smo saznali iz udruženja Lokalni edukativno-ekološki izazov iz Zrenjanina, u nedelju (14. oktobra) požar je krenuo sa njiva, da bi se danas proširio na lokalitet Tiganjica, koji je u I stepenu zaštite. Zbog nepristupačnog terena, u ovom udruženju očekuju da će požar trajati još najmanje dva dana i da će izgoreti oko 1.000 hektara.
dodatan problem na terenu pravi jak vetar, a u gašenju požara učestvuje 10 dobrovoljnih vatrogasnih vozila i pet profesionalnih vozila, a angažovana je i poljoprivredna mehanizacija i poljoprivrednici koji teškim mašinama razoravaju zaštitni pojas kako bi se sprečilo dalje širenje vatre.

Deset vatrogasnih vozila u pripravnosti.

Na terenu je i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, a hitno je zasedao i zajednički štab sa predstavnicima Mesne zajednice Belo Blato, Grada Zrenjanina, sektora za vanredne situacije, policijom i komunalnom polucijom, navodi se u saopštenju.
Na međunarodnom putu ka Rumuniji povremeno su i ozbiljne dimne zavese koje otežavaju saobraćaj, navodi portal 013.info.rs
Njive se pale posle berbe, a korist od ove štete verovatno je u jednostavnijem, manje složenom i manje skupom oranju koje će uslediti, jer zeleni ostaci po njivama kojih je ove godine bilo dosta, kada izgore više ne ometaju traktore, pa je time oranje jeftinije.
Sližni požari danima tinjaju u okolini Jagodine.

Zbog paljenja organskih ostataka nakon žetve, ugroženi su zemljište, zaštićena područja prirode, šume, lovišta, ali i saobraćajnice. Zaoravanje umesto spaljivanja je mera koju preporučuju stručnjaci.
Spaljivanje ostataka posle žetve useva na poljoprivrednom zemljištu je veoma štetna i zakonom zabranjena mera, koja se poljoprivrednicima nikako ne isplati, jer se tako:

- uništavaju korisni mikroorganizmi, gliste i druge životinje, čime se smanjuje kvalitet površinskog sloja zemljišta
- uništavaju ptice, sisari, izazivaju šumski požari, ugrožava divljač, čime se degradiraju prirodna sredina, zaštićena područja prirode i lovišta,
- ugrožava bezbednost saobraćaja
- rizikuje plaćanje novčane kazne od 100.000 do milion dinara, jer je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu (član 28) zabranjeno spaljivanje žetvenih ostataka
- rizikuje dobijanje pasivnog statusa poljoprivrednog gazdinstva, po Pravilniku o načinu i uslovima upisa i vođenja poljoprivrednih gazdinstava (član 12), čime se gubi pravo na podsticaje u poljoprivredi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve