Srbija
20.07.2018. 10:55
R.E/Telegraf

PACOLI PROVOCIRA: "Ako ne dobijem dozvolu da posetim Sandžak, neću ići kao Đurić na Kosovo"

bedzet-pacoli.png

Ministar spoljnih poslova samoproglašene države Kosovo Bedžet Pacoli izjavio je da je tražio dozvolu Beograda da poseti Sandžak, a ukoliko je ne dobije, neće "raditi kao Marko Ðurić i ući planinskim putevima koje ne poznajem". Iz Kancelarije za KiM oštro su reagovali saopštenjem u kojem su naveli da Pacoli ne može ni u čemu da se poredi sa direktorom Markom Ðurićem, iako to nastoji da čini.

Kosovski ministar spoljnih poslova je u emisiji Info magazin kazao da je iz Brisela vršen pritisak da ne ide u tu posetu, ali da je podneo zahtev Beogradu i da će to učiniti, bez obzira šta drugi kažu.

- Već 40 godina živim van Kosova, osećam se slobodnim na putovanjima i osećam se vrlo slobodnim, ali ako nemam dozvolu da uđem u Srbiju neću raditi kao Marko Ðurić i ući planinskim putevima koje ne poznajem, uopšte neću ići ako mi ne bude dozvoljeno - rekao je Pacoli.

On je ocenio da je u medijima primetio "malo više ogorčenosti nekih lidera u Beogradu".

- Poštovaću poziv mog kolege. Ne bih koristio medije na Kosovu da nekog provociram. Kada je Ðurić došao na Kosovo, pred medijima je pokazao tri prsta da bi provocirao. Ja nikoga ne bih provocirao. Otišao bih u Novi Pazar kao zvaničnik, ne kao privatno lice. Kao privatno lice bih sutra otišao, i ne bih morao nikoga da pitam, ali pozvan sam kao ministar spoljnih poslova - rekao je Pacoli i dodao da njegova poruka neće biti provokacija.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju poručuju da se Đurićev i Pacolijev položaj nikako ne mogu porediti.

- On i Marko Ðurić nikada neće biti isti, jer Marko Ðurić je bio u svojoj zemlji i sa svojim narodom kada su Pacoli i njemu slični odlučili da pošalju do zuba naoružane razbojnike na mirne i goloruke građane - saopštio je pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković.

Uostalom, napominje Petković, razlikuje ih i to što je Marko Ðurić na čelu institucije jedne suverene države, dok je Pacoli ministar nepostojeće države i na čelu ministarstva koje ne postoji po Unmikovom ustavnom okviru i nevidljivo je za veći deo čovečanstva, baš kao i takozvano ministarstvo za kosovske snage bezbednosti.

- Takođe, Pacoli je tajkun koji se obogatio u vremenu tranzicije dok su stotine hiljada građana zbog siromaštva napuštale Kosovo i Metohiju, a Marko Ðurić je osoba koja se iz idaeala i ljubavi bori za svoj narod, svoju zemlju i sve koji u njoj žive - naglašava se u saopštenju.

Petković dodaje da Pacoli ne treba da bude uplašen ničija tri prsta, jer to je srpski, pravoslavni simbol ljubavi i svetog trojstva, i začudo, iako je čitav život bio okružen komšijama Srbima, nije ništa naučio o našoj kulturi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
26.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve