Srbija
07.08.2018. 17:44
R.E./Beta

POČELA IZGRADNJA STANOVA ZA IZBEGLICE U NOVOM SADU: Za raseljene iz BIH i Hrvatske biće izgrađeno 276 domova u Veterniku

stanovi-za-izbeglice-u-veterniku.png

U Veterniku je danas počela gradnja 276 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje imaju prebivalište na teritoriji Novog Sada, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije.

Ukupna vrednost radova na izgradnji objekta je 6,4 miliona evra, a finansijska sredstva obezbeđena su najvećim delom iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, u kom je glavni donator Evropska unija.

Gradnja stanova počela je u Ulici vojvode Bojovića, simboličnim polaganjem kamena temeljca, a rok za završetak izgradnje je 15 meseci (novembar 2019).

Ceremoniji su prisustvovali ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, Mateja Norčič Štamcar iz Delegacije Evropske unije u Srbiji, šef predstavništva UNHCR-a Hans F. Šoder, predstavnik misije OEBS-a Džejms Stokstil, koordinator za izbeglice u ambasadi Sjedinjenih Američkih država Tim Svet i drugi.

Gradnja stanova počela je u okviru petog potprojekta Regionalnog stambenog programa u Srbiji (RSP).

Dačić je zahvalio donatorima, kao i svima u republičkoj Vladi i lokalnim samoupravama na veoma odgovornom pristupu u implementaciji Regionalnog stambenog programa.

"Mi smo značajan deo programa završili, tako da će do kraja godine više od 3.000 porodica biti zbrinuto, ali potrebno je i dalje da se radi", rekao je Dačić.

Potprojekat 5 RSP vredan je ukupno 46,7 miliona evra. Od te sume, odobrena medjunarodna donatorska sredstva čine 36,3 miliona evra, a kontribucija Srbije je 10, 4 miliona evra. Pored dodele 250 paketa gradjevinskog materijala u 11 opština širom Srbije i kupovine 200 seoskih kuća u 19 opština, kroz ovaj potprojekat obezbediće se još 1267 stanova u 27 jedinica lokalne samouprave za izbegličke porodice u Srbiji.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice, a najveći broj njih je baš u Srbiji.

Regionalni stambeni program Srbije sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a. Finansiran je sredstvima Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Madjarske.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
22.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve