PRE 15 GODINA NAPUSTILA SRBIJU U POTRAZI ZA POSLOM: Danas se njenim radovima divi ceo svet

PRE 15 GODINA NAPUSTILA SRBIJU U POTRAZI ZA POSLOM: Danas se njenim radovima divi ceo svet

Foto: Privatna arhiva


Irena Petrović (45) iz Obrenovca za samo pet godina rada postala je jedna od najboljih umetnica koje se bave “oživljavanjem” lutaka. Veliko priznanje umetnici stiglo je nedavno iz Češke, gde je njena lutka izložena u muzeju zajedno sa onima koje predstavljaju decu princa Vilijama i Kejt Midlton.

“Moj rad je izabran na konkursu. Lutku sam uradila i poslala sa zakašnjenjem i nisam očekivala da će se naći u postavci. Zadatak mi je bio da napravim jednog od unuka vlasnice muzeja”, kaže za Kurir Irena, a posebno ju je obradovala vest što je jedina umetnica iz Srbije čiji rad se nalazi u ovoj ustanovi.

Screenshot_1 foto facebook Goudl

Petrovićeva već 15 godina živi u Francuskoj, u mestu Žermon, a otišla je iz Srbije trbuhom za kruhom.

“Pravljenje lutaka mi dođe kao neka vrsta hobija. Ne radim to zbog novca, već da mi prođe vreme. To me ispunjava. Brzo sam savladala tehniku rada. Lutka nastaje iz delova. Oslikavanje se radi uljanim bojama. Farba se nanosi u nekoliko slojeva, koji se zatim suše. Vene i kapilari i svi detalji daju joj efekat kao da je beba živa. Kosa se stavlja na glavu kroz iglice. Koristi se dlaka od koza sa Tibeta, koja najviše podseća na kosu beba. Ruke i noge se pune kuglicama i onda na kraju ima težinu od oko tri kilograma, što je težina i prave bebe”, objašnjava Irena.

Screenshot_1 foto facebook

Ona smatra da bi bilo lepo da i u Srbija ima jedan sličan muzej, ali da joj je svakako plan da na leto izloži nekoliko svojih radova.

“Nagovaraju me već godinama da napravim izložbu. Sigurno mi samo za pripremu treba jedno pola godine. Za muzej lutaka nisam sigurna da li može da se realizuje”, kaže Irena.

Da bi jedna lutka “oživela”, potrebno je više od 80 sati rada, a prodajna cena varira od 750 do 1.250 evra.

“Lutke kupuju uglavnom žene, koje kažu da im one vraćaju osećanja i ljubav”, zaključuje Irena.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar