Srbija
03.06.2018. 09:25
R.E./Beta

PUT KA CRNOJ GORI I DALJE BLOKIRAN: Propali pregovori malinara i ministarstva

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Magistralni put ka Crnoj Gori i dalje je u prekidu kod Vladičanskog dvora u Prijepolju zbog blokade malinara koji protekle noći nisu useli da se dogovore sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede da otkupna cenu roda bude 180 dinara.

Kako su javile Večernje novosti, jutros oko tri sata novinarima je rečeno da dogovor nije postignut i da obe strane imaju različito mišljenje.

"Pitanje tržišne cene maline prevazilazi nadležnost ministarstva poljoprivrede zbog toga proizvodjačima država ne može garantovati otkupnu cenu od 180 dinara", kazao je posle propalih pregovora državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović.

Predsednica Udruženja poljoprivrednih proizvodjača iz Užica Sladjana Stanković istakla je poljoprivredni proizvodjači ne traže od države novac, već da reguliše tržište.

"Država treba da stane na put onima koji prepakuju našu robu iz uvoza i prodaju je kao srpsku. Država jednom mora stati na kraj monopolistima i hladnjačarima koji bi preko noći hteli da zarade milione sa grbače proizvodjača", rekla je Slađana Stanković.

Nakon što je održan miran protest na kojem su se malinarima obratili pedstavnici udruženja proizvodjača iz Ivanjice, Užica, Priboja, Nove Varoši i Prijepolja, oni su juče kasno popodne blokirali magistralni put ka Crnoj Gori.

Intervenisala je saobraćajna policija i, kako nezvanično saznaje Beta, najmanje jedno lice je privedeno dok je nekoliko njih zadobilo udarce pendrekom.

Organizatori protesta su najavili da će ostati na ulici sve do ispunjenja zahteva. Zatražena je i ostavka ministra poljoprivrede Srbije Branislava Nedimovića i uključenje premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića u rešavanje problema.

U Prijepolju malinarstvo je postalo najvažnija grana poljoprivrede.

U 2014. godini malina je zasadjena na 286 hektara, a 2015. godine udvostručene su površine pod zasadom ovog voća (520 hektara).

Otkup se povećao sa 1.200 tona na 3.250 tona, pa su prihodi sa milion i 800 hiljada, porasli na čak pet i po miliona evra. Sa prijepoljskih plantaža prošle godine ubrano je oko 4000 tona voća.

NE PROPUSTITE:

MALINARI BLOKIRALI PUT KA CRNOJ GORI: Četvoro povređeno u koškanju sa policijom

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve