Srbija
17.12.2017. 18:37
R.E./Večernje novosti

RASKOL U ZGRADAMA BEZ PROFESIONALNOG UPRAVNIKA: Ni komšije neće da upravljaju za džabe

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Uvođenjem profesionalnih upravnika, u mnogim zgradama je nastao još veći raskol, jer ni komšije koje su godinama volonterski bile predsednici kućnih saveta taj posao više neće da rade za džabe.

U mnogim zgradama su uveli obavezno plaćanje i za upravnike iz redova stanara, pišu Novosti.

Razlika je uglavnom to što je komšijska tarifa malo niža nego kod profesionalca i, u zavisnosti od dela naselja i grada, iznosi od 150 do 400 dinara. Upravnici za angažovanje u slobodno vreme traže određenu nadoknadu, s obzirom na to da će u skladu s novim Zakonom o stanovanju imati mnogo više obaveza.

Dragoljub Ranđelović iz niškog Udruženog pokreta slobodnih stanara kaže da je 10 godina bio predsednik skupštine stanara i da nikad nije tražio nadoknadu za svoj rad.

"Ranije su u nekim zgradama samo blagajnici simbolično naplaćivali svoje usluge, a predsednici zgrada nisu. Prema novom zakonu, ove dve funkcije su objedinjene. U našoj zgradi, na primer, komšinica koja je izabrana dobijaće 150 dinara po stanu. Ona će obavljati obe uloge", kaže Ranđelović za Novosti.

Vlasnici stanova u višespratnici u beogradskom naselju Medaković još nisu izabrali upravnika, ali su se dogovorili da će ga plaćati po 400 dinara.

"Niko od komšija nije pravio problem i svi su pristali da plaćaju. Kod određivanja cene smo se rukovodili prosečnom tarifom profesionalnih upravnika koji rade u Beogradu. Smatramo da komšije imaju čak i veću odgovornost i više obaveza od profesionalnih upravnika, jer žive u zgradi i stalno su dostupni", kaže Silvija G.

U Ministarstvu građevinarstva kažu da novi zakon ne predviđa obavezu plaćanja upravnika, ali je ni ne zabranjuje.

"Svakako, ako je volja stanara da izdvoje naknadu za rad svog komšije, jer radi za dobrobit svih, trebalo bi da zaključe ugovor o delu ili neki drugi ugovor koji bi pružio osnov da se na zakonit način obavi plaćanje. U slučaju da skupština stambene zajednice odluči da će upravnik za svoj rad primati novčanu naknadu, treba da odredi i njenu visinu", kažu u ministarstvu.

U Ministarstvu napominju da plaćanje upravnika iz redova stanara može biti regulisano i posebnim pravilima vlasnika. Taj akt se usvaja jednoglasno, od strane svih vlasnika posebnih delova, a njime se uređuju međusobni odnosi, prava i obaveze u pogledu upravljanja i održavanja zgrade.

Visina naknade koju bi vlasnici posebnih delova plaćali upravniku ne mora biti usklađena sa iznosima koje propisuju jedinice lokalne samouprave. U resornom ministarstvu kažu da stanari odlučuju koliko će platiti svom upravniku, odnosno komšiji, za rad i trud.

Ranđelović kaže da ranije nije bilo lako naći nekog ko će menjati sijalice i voditi računa o zgradi, ali da je u Nišu interesovanje za upravljanje znatno poraslo od kada je otvorena mogućnost da se i komšijama ova usluga plati.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
22°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve