Srbija
28.06.2018. 12:19
R.E./Beta

SELO TOPOLA KOD JAGODINE OPUSTELO ZBOG KLETVE KNEZA LAZARA: Umesto 700 vojnika u boj krenulo 7, meštani veruju da ih proganja prokletstvo i 629 godina posle Kosovskog boja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Selo Topola, udaljeno 17 kilometara od Jagodine prema Rekovcu, ima samo sedam kuća i oko 20 stanovnika zbog, kako veruju meštani, kletve kneza Lazara.

Seosko predanje kaže da je nekada u Topoli bilo 700 kuća, u Kosovsku bitku je iz tog sela trebalo da krene 700 vojnika ali ih je došlo samo sedam, a knez Lazar je zbog toga prokleo selo da nikada nema više od sedam kuća.

https://youtu.be/0cxB8Lj_GK4

Topola zbog malog broja stanovnika sa susednim Medojevcem čini mesnu zajednicu a član Mesne zejadnice Goran Vukadinović kazao je da su mladi ljudi otišli u grad jer od poljoprivrede ne mogu da žive.

"Ostali su samo stari. Selo nema školu, ni prodavnicu a autobus staje na glavnom putu", rekao je Vukadinović.

Mihajlo Stojadinović (64) iz Topole ne veruje u kletvu kneza Lazara.

"Mladi odlaze iz sela jer se od poljoprivrede teško živi", kazao je Stojadinović.

Meštani Topole slave Svetu Trojicu kao seosku slavu. Prošle godine posadili su zapis – drvo duda, verujući da će konačno doneti boljitak selu.

Nedavno je jedan preduzetnik kupio nekoliko hektara zemlje u Topoli i posadio višnje a meštani veruju da je to možda početak obnove poljoprivredne proizvodnje u selu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
12°C
03.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve