Hronika
13.06.2018. 16:58
R.E./Večernje novosti

SKANDAL U ČAČKU: Rušili kuću ne znajući da je čovek unutra?!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Prilikom rušenja objekata na trasi buduće Ulice 10, čija je izgradnja u toku, teško je povređen Stefan Stojadinović (23) iz Kragujevca. Na njega se obrušio plafon kuće, koju su bagerom rušili radnici JP “Gradsko zelenilo” ne znajući da se Stefan uopšte nalazi u njoj!?

Njegov poziv za pomoć u poslednjem momentu čuo je komšija Saša Rakićević, koji je jedva zaustavio vozača teške mašine. Kada su utrčali među ruševine, Stefan je bio prekriven sa pola metra cigle i šuta, u velikoj prašini. Zapomagao je, urlao od bolova. Nije znao ni ko je, niti gde se nalazi, bio je dezorijentisan..., pišu Večernje novosti

Ekipa Hitne pomoći odmah ga je prevezla u urgentni centar čačanske bolnice, odakle je prebačen u KC u Kragujevcu. Prema našim saznanjima, mladić nije životno ugrožen, dosta je ugruvan i ima tešku povredu kuka.

Vlasnik kuće koja je rušena, Aco Ognjević kazao nam je da je ovaj događaj strašan i sraman, jer njegova kuća po slovu zakona nije mogla biti rušena dok mu se ne isplati odšteta za objekat. On dodaje da niko nije obavestio vlasnike kuća na ovoj trasi kada će one biti rušene, niti je gradilište adekvatno obezbeđeno.
- Stefan je živeo u mojoj kući. Došao je u Čačak iz Kragujevca, jer je ovde pronašao posao. Uskoro je trebalo da mu se žena i dete presele ovde. Ne smem ni da pomislim šta bi bilo i da je njegovo jednogodišnje dete zatrpano – ispričao je za Večernje novosti Ognjević, inače profesor u Gornjem Milanovcu, koji je najavio tužbu protiv grada i izvođača radova.

- Kada sam pitao rukovodioca radova, izvesnog Šelovića, kako je moglo ovako nešto da se dogodi, te da su zamalo ubili čoveka, on mi je drsko odgovorio da je on pre početka radova viknuo u pravcu kuće i pitao da li ima neko u njoj. Pitam se da li je pomislio da je neko možda zaspao, da je taj neko možda gluv? Šelović mi je, kada sam ga pitao i kako mogu da ruše moju kuću kada nisam isplaćen, odgovorio da ima naređenje da ruši, a da ja mogu da ih tužim, ali da ću na sudu dobiti, citiram, “ku..c”. Idem do Strazbura, ovo je šokantno – kaže vlasnik kuće za Novosti.

Nemio događaj uzburkao je čačansku javnost, kao i ovdašnju opoziciju. Dverjani su optužili radnike JP “Gradsko zelenilo” da su, u želji da što pre završe radove i impresioniraju nalogodavce, pristupili, bez obaveštenja ili poštovanja roka, rušenju kuće na trasi buduće ulice.

Prema rečima samog vlasnika kuće, postojao je korektan dogovor i nije bilo nikakvog razloga za žurbu u rušenju. Po tom dogovoru, do 16. jula stanari su bili dužni da napuste kuću.

Sa druge strane, direktor “Gradskog zelenila” Dragan Nikolić odbacuje sve optužbe i navodi da su vlasnici kuća bili obavešteni još 7. maja kada će one biti rušene. Dodaje da je prostor za rušenje bio prpisno obeležen, trakom, ogradom i tablom izvođača radova. On kaže da se u ovom slučaju radi o “neovlašćenom ulasku u prostor za rušenje” od strane njemu nepoznatog lica, protiv koga će, nakon celokupnog uviđaja, preduzeti sve pravne mere.

Sporna kuća je bila bez crepa i nije mi jasno šta je neko u njoj radio. Rukovodilac posla je pre rušenja obišao sve objekte, pregledao ih, pozivao eventuačne stanare da napuste kuću. Nikoga nije pronašao, niti mu se ko odazvao, tako da je rušenje započeto – kazao nam je Nikolić. - Za tu kuću, inače, postoji rešenje nadležnog ministartva za rušenje, tako da je sve u ovom slučaju odrađeno po zakonu.

Samo par sati pre rušenja, kako tvrdi Ognjević, njegov stanar i on sedeli su sa radnicima “Gradskog zelenila” i pričali nedaleko od kuće. Niko im, navodi on, nije dao nikakvu najavu o rušenju, i to su učinili bez upozorenja. Ognjević je već angažovao advokata.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
19°C
13.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve