Srbija
20.07.2018. 10:47
R.E/b92.net

SLUČAJ KOMPANIJE "HANDY": Porodiljama sledi isplata

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je da je vlasnik firme "Handy" rekao da će uplatiti sve što duguje porodiljama iz te firme.

Obećano je i da će biti rešen radno pravni status svih 236 radnika u narednom periodu.

Đorđević je novinarima u Palati "Srbija" kazao da će Ministarstvo da prati situaciju u firmi i da će inspekcija u narednim danima da nastavi sa radom i sa inspekcijskim nadzorom firme "Handy".

"Imali smo sreće jer je vlasnik firme došao u Srbiju, direktor firme je pobegao, a vlasnik je prebacio nadležnost na sebe i javio se inspekciji rada", rekao je Đorđević i dodao da je u pitanju osoba koja je "kooperativna i koja nije želela da napravi problem zaposlenima".

On je kazao da je inspekcijski nadzor utvrdio da je u centralnom registru 236 zaposlenih, a od toga je 20 porodilja koje imaju problem sa isplatom. Đorđević je rekao da je novi direktor juče na sajtu objavio šta je trebalo da dostave porodilje i da je obećao da će da prihvatiti i doznake. Prema njegovim rečima, država će učiti sve što je u njenoj nadležnosti da bi tim radnicima sve što pripada bilo i dodeljeno.

On je dodao da je u pitanju privatna kompanija i da apeluje na sve koji imaju problem sa radnim statusom da to prijave, jer je za Ministarstvo i inspektorat kasno da reaguju kada se firma zatvori i ljudi budu otpušteni i kada im prestane radni odnos. Ministar je izjavio da svi mogu da se jave na besplatan telefon 0800 300 307, radnici, poslodavci i građani, a ukoliko ostave podatke, ministarstvo je dužno da ih obavesti šta je otkrilo na licu mesta.

Roditeljski portal bebac.com, apelovao je ranije na nadležne da hitno reše probleme trudnica i majki, koje su ostale bez posla u firmi "Handy", čime su "ostavljene na cedilu". U saopštenju portala se navodi da su zaposlene "mejlom primile obaveštenje da je firma 'Handy' zatvorena" i to dan pre samog zatvaranja, zbog čega su trudnice i porodilje ostale "zarobljene u firmi sa nejasnim statusom".

Katanac na radnje kompanije Handy stavljen je praktično preko noći, a svi zaposleni ostali su bez posla. Sve poslovnice su zatvorene u jednom danu a radnike niko nije obavestio kakva ih sudbina očekuje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
30.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve