Vesti
06.12.2017. 11:55
R.E.

SPORNE DOKTORSKE DIPLOME PREDMET PRAVNE EKSPERTIZE: Provera oko 100 doktorata

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Nakon što je Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) osporila oko stotinu doktorskih diploma privatnih i državnih fakulteta u Srbiji, one će biti predmet pravne ekspertize domaćih i međunarodnih pravnih stručnjaka, najavilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Naime, ministarstvu su se obratili profesori, docenti i asistenti koji su izgubili pravo da budu predavači, iako su u ranijim procesima akreditacije regularno prolazili procedure za izbor predavača na fakultetima i visokim školama strukovnih i akademskih studija.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Vladimir Džamić kaže da se oštećeni pozivaju se na to da su odjednom promenjeni standardi koji potiru ranije odluke same Komisije, zbog čega postoji pravna dilema koju treba rešiti.

- Izgubili su to pravo zbog promene određenih standarda KAPK-a. Imajući u vidu pravne posledice svega toga i eventualnu tužbu države u obavezi smo da reagujemo i razgovaramo sa članovima KAPK-a i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje. Nije važno da li se radi o 500 ili 30 slučajeva, ako su protivpravno ostali bez posla, to je onda problem i zato želimo da ga rešimo - rekao je Džamić.

On je istakao da je reč o pravnoj, a ne personalnoj i političkoj temi i da je Ministarstvo konsultovalo domaće pravne eksperte, kao i stručnjake iz delegacije EU od kojih u narednih 30 dana očekuje pravnu ekspertizu kako bi se sve rešilo u skladu sa pravnim propisima.

Gotovo polovinu osporenih doktorskih diploma poseduju oni koji su bili zaposleni kao profesori, docenti ili asistenti. Generalni sekretar KAPK-a Šćepan Miljanić rekao je da ova komisija ne poništava diplome, jer je to u nadležnosti Ministarstva, ali ih osporava ukoliko ih je izdala visokoškolska ustanova koja nije bila akreditovana.

- Sporno je što su određeni univerziteti izdavali diplome bez dozvole Ministarstva, kao i to što su doktore nauka sa spornim disertacijama angažovali drugi fakulteti i s njima pravili studijske programe za koje su podnosili zahtev za akreditaciju - istakao je Miljanić.

On je dodao da to ne znači da pomenuti studijski programi neće biti akreditovani, ali je ustanovama naloženo da prekinu radni odnos predavačima s takvim diplomama. Miljanić tvrdi da su osporene diplome nezakonite i da KAPK postupa po propisanim standardima.

- Zabluda je da retroaktivno osporavamo diplome. KAPK dobija zahtev za utvrđivanje akreditacije određenog studijskog programa i ako nađemo na listi zaposlenih nastavnika s nezakonitom diplomom, koja može da bude stečena pre tri, 17 ili 30 godina, razmatramo da li je ustanova tada imala pravo da je izda", objasnio je Miljanić.

Dok privatni univerziteti negoduju tvrdeći da su samo oni na udaru KAPK-a, Miljanić tvrdi da nema nikakve diskriminacije po tom osnovu, ali da postoji veći broj osporenih diploma na privatnim nego na državnim fakultetima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
10°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve