Srbija
23.07.2018. 14:58
R.E/b92.net

Sprečeno iseljenje izbeglica iz zgrade na Konjarniku (VIDEO)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Iseljenje porodica, izbeglih tokom ratova devedesetih sa područja bivše Jugoslavije, iz stanova Komesarijata za izbeglice u Ustaničkoj ulici, nije uspelo.

Policiju i opštinskog izvršitelja u tome je sprečilo nekoliko desetina aktivista organizacije Krov nad glavom, piše Insajder.

Za danas je bilo zakazano iseljenje Dejana Lazovića, ratnog veterana sa Kosova, koji se u garsonjeru od 16 metara kvadratnih uselio 2009. godine, a kako je najavljeno, narednih 18 dana izvršitelj će pokušati da iseli i ostale stanare zgrade na Konjarniku.

Kako podseća Insajder, ukupno 17 porodica izbeglih tokom ratova 90-ih godina u bivšoj Jugoslaviji, koje već godinama žive u zgradi Komesarijata u Ustaničkoj 244 g u Beogradu, dobile su rešenja o prinudnom iseljenju. Izbeglice su se, po sopstvenom priznanju, pre nekoliko godina bespravno uselile u te stanove jer, kako navode, nisu imali gde.

S druge strane, Komesarijat ove izbegličke porodice želi da iseli kako bi umesto njih u stanove ušle izbegličke porodice koje su, kako navode, sakupile najveći broj bodova na javnom konkursu koji je raspisan za te stanove. Prema konkursu koji je okončan 2016, u stanove u Ustaničkoj 244 g treba da se useli 20 porodica koliko ima i stambenih jedinica na navedenoj adresi.

I prethodni pokušaj iseljenja izbeglica krajem prošle godine, sprečili su aktivisti organizacije Krov nad glavom.

Vladimir Milenković iz ove organizacije kaže za Insajder da je izbacivanje jednih izbeglica kako bi se uselile druge paradoks koji odstupa od „misije i svrhe Komesarijata“. On ističe i da Komeserijat treba da odustane od pokušaja prinudnog iseljenja izbeglica i da sa njima razgovara o tome kako da reši njihov stambeni problem.

„Mi se apsolutno slažemo da svi ugroženi ljudi koji su dobili te stanove na konkurstu treba da ih dobiju. Većina stanara koje sada iseljavaju, spremni su sami da odu, samo da im se obezbedi neki alternativni smeštaj. Međutim, taj alternativni smeštaj još nije obezbeđen“, ističe Milenković.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=tQv35oM_HmA

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve