Srbija
28.05.2018. 15:37
R.E./Beta

SRBIMA POVRATNICIMA HTELI DA ZABRANE DA PROSLAVE SLAVU SVETA TROJICA U SELU PETRIČ KOD KLINE: Uhapšeno nekoliko muškaraca, KPS to negira

ekspres.net-1.png

Policija Kosova danas je intervenisala i uhapsila nekoliko osoba, tokom protesta Albanaca koji žele da spreče raseljene Srbe da u Crkvi Svete Trojice u selu Petrič kod Kline proslave slavu, javljaju prištinski mediji sa lica mesta.

Policija Kosova nije potvrdila da je bilo hapšenja.

Prema rečima portparola Policije Kosova za region Peć, Dritona Rugovija na protestu je učestvovalo između 50 i 60 stanovnika Petriča, sa 55 vozila.

Stanovnici protestuju zbog dolaska raseljenih Srba, za koje tvrde da su krivi za ubistvo 17 civila tokom rata na Kosovu 1999. godine.

Trebalo je da Srbi seosku slavu proslave u crkvi Svete Trojice. Ta crkva izgradjena je 1992. godine, a uništena je u junu 1999. Albanci koje je prethodno rasterala Kosovska policija, ponovo su se okupili i opkolili raseljene Srbe koji su se nalazili u dvorištu crkve i u crkvi, gadjajući ih i uzvikujući pogrdne parole.

Policija je privela predstavnika sela Gornji Petrič Ismeta Jagoba, a on je prethodno izjavio da je dolazak Srba provokacija i da su odlučili da im to ove godine ne dozvole.

"Obavestili smo policiju da im ne dozvoli, ali oni tek treba da dodju. Odlučni smo da ne prestanemo", rekao je Jagoba.

Zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić ocenio je da je blokada puta i sprečavanje raseljenih da barem jednom posete crkvu sraman čin koji ne donosi ništa dobro nikom ko na Kosovu živi.

"Ovo je nedopustivo i ovakvim i sličnim incidentima se već jednom mora stati na put", rekao je Jevtić.

NE PROPUSTITE:

NOVI INCIDENT NA KOSOVU I METOHIJU: Kamenovana ambulanta u Suvom dolu na Kosovu

HAOS U PETRIČU: Albanci gađali Srbe povratnike kamenicama prilikom obilaska Crkve Svete Trojice

POSTAVILI BARIKADE: Albanci blokirali put, ne daju Srbima da dođu do crkve Svete Trojice u Petriču

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
17.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve