Srbija
22.09.2018. 13:32
R.E./Politika

SRUŠENA LETOS: Švajcarci zidaju novu kuću Đure Jakšića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Stara je srušena u julu ove godine, a nova će početi da se gradi kada Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, koja je juče objavila konkurs, izabere najpovoljnijeg ponuđača. Reč je o kući Đure Jakšića u Karađorđevoj ulici, u kojoj je ovaj slikar i pesnik romantičarske epohe živeo dve godine, dok je sredinom 19. vekao službovao u Kragujevcu kao gimnazijski profesor crtanja i krasnopisa. Konkurs je otvoren do 22. oktobra, a posao će dobiti građevinska firma koja ponudi najnižu cenu, što je jedini kriterijum za izbor izvođača radova.

Ranije je bilo reči da će grad Kragujevac obezbediti veći deo novca potrebnog za gradnju, ali u konkursu Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja stoji da će zidanje nove kuće Đure Jakšića u potpunosti finansirati švajcarska vlada.

Prema navodima iz konkursa, izgradnja nove Jakšićeve kuće deo je projekta pod nazivom „Jačanje konkurentnosti proizvođača vina iz Šumadije – Impuls vajn”, koji je u okviru programa „Podrška ruralnom i regionalnom razvoju Srbije” podržala naša vlada. U konkursu stoji i da će projekat Vlade Švajcarske realizovati „konzorcijum partnera”: „Niras” Poljska, Ruralni forum Poljske i „Partner solušns”.

Iako je lokalna vlast ovog leta nagovestila da bi grad mogao dati čak 65 odsto od ukupno 20 miliona dinara, na koliko je u početku procenjena vrednost radova, u konkursu nije navedeno kolika su sredstva predviđena za gradnju nove Jakšićeve kuće u Kragujevcu.

Bilo kako bilo, tek nova kuća Đure Jakšića u Karađorđevoj 36–38 imaće bruto površinu od 191 kvadratnog metra, a sastojaće se od podruma i prizemlja. U podrumu će, kako je ranije najavljeno, biti napravljen vinski hab, a u prizemnom delu objekta biće izložbeni prostor, s mogućnošću da se tu održavaju muzičke i književne večeri.

Letošnje rušenje kuće u kojoj je veliki srpski slikar i poeta proveo svega dve godine, izazvalo je mnogo polemika i podelilo kragujevačku javnost. Pojedinci su se bunili, smatrajući da bi objekat iz 19. veka trebalo obnoviti i sačuvati od daljeg propadanja, a drugi su se zalagali za „što hitnije” uklanjanje kuće koja predstavlja „ruglo grada”. Republički zavod za zaštitu spomenika kulture svojevremeno je odbacio inicijativu kragujevačkih zaštitara da se „kuća Đura Jakšića” stavi pod zaštitu države, ocenivši da objekat nema ni istorijski značaj, ni posebnu arhitektonsku vrednost.

Stara kuća Đure Jakšića, odavno prepuštena nebrizi i zubu vremena, srušena je posle višedecenijskih natezanja oko toga šta sa njom uraditi. Novom kućom zajednički će upravljati grad i Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, po modelu koji će biti preciziran u naredna dva meseca.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
32°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve