SVAKOME OD 4.000 DO 6.000 EVRA IZ BUDŽETA: Opština Svilajnac finansiraće specijalizacije lekara

SVAKOME OD 4.000 DO 6.000 EVRA IZ BUDŽETA: Opština Svilajnac finansiraće specijalizacije lekara


Odbornici Skupštine opštine Svilajnac na današnjoj sednici usvojili su odluku o rebalansu budžeta, kako bi bila obezbeđena sredstva za nekoliko velikih projekata.

Prema rečima predsednika opštine Svilajnac Predraga Milanovića, ova opština će među prvima u Srbiji pružiti finansijsku podršku lekarima koji hoće na specijalizaciju, s obzirom da izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti na specijalizaciju sada mogu i lekari volonteri, koji nisu u radnom odnosu i to odmah nakon završenog Medicinskog fakulteta.

– Prepoznali smo potrebu i važnost da pomognemo svim mladim lekarima sa teritorije naše opštine, tako što ćemo im finansirati specijalizaciju. U proseku svako od njih dobiće od 4.000 do 6.000 evra iz budžeta opštine Svilajnac. Na ovaj način podržavamo i obrazovanje i zdravstvo i trudimo se da stvorimo i zadržimo stručnjake – rekao je Milanović na sednici.

Jedan od kapitalnih projekata je i obezbeđivanje sredstava za kupovinu zgrade bivše Invest banke u Svilajncu, koju će opština Svilajnac rekonstruisati i ustupiti na korišćenje MUP-u Svilajnac. Prema Milanovićem rečima, objekat ima 1.000 kvadrata i u potpunosti će zadovoljiti potrebe MUP-a i bezbednosnih službi sa jedne, a sa druge strane i građanima će biti lakše i korisnije za završavanje poslova, jer će objekat imati novu šalter salu i namenski, adekvatan prostor.

– Do sada su radnici MUP-a bili u zgradi opštine, što je građane često zbunjivalo, prostor za šalter sale nije bio dovoljan za potrebe građana. Sada ćemo to da rešimo u obostranom interesu, jer će i zgrada opštine dobiti nove prostorije koje je do sada koristila policijska stanica u Svilajncu. Njih ćemo da preuredimo, a opštinskim službama olakšaćemo komunikaciju sa građanima – dodao je predsednik Milanović.

Svilajnačka opština dosta ulaže i u školstvo. Početkom septembra u 12 sela biće otvoreni vrtići, a opština je obezbedila sredstva za njihovo opremanje i plate za vaspitače.

– Svi prostori za seoske vrtiće su adaptirani, opremljeni a, što je najvažnije, deca će u njima boraviti besplatno. Cilj nam je da na ovaj način pružimo podršku seoskim porodicama koje nemaju mogućnost da decu vode u gradski vrtić, a da deci omogućimo zdravo i kvalitetno odrastanje. Na ovaj način pokušavamo i da izjednačimo uslove i kvalitet života ljudi u gradu i na selu – ocenio je Milanović.

Opština će da nabavi novu opremu za rekonstruisanu školu u selu Radošin i za opremanje kabineta Srednje škole Svilajnac za smer elektrotehničar elektronike. Rekonstruisane škole u selima Radošin i Crkvenac spremne su da dočekaju đake početkom nove školske godine, a u toku je i rekonstrukcija najveće osnovne škole u Svilajncu „Jovan Jovanović Zmaj“ čiji je rok za završetak radova 8 meseci.

– Koliko vodimo računa o školstvu pokazali smo i time što smo nagradu koju opština dodeljuje najboljim studentima sa svoje teritorije ove godine sa 50.000 dinara povećali na 60.000 dinara – zaključuje Milanović.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar