Srbija
20.08.2018. 14:52
Prva, Tanjug

TREĆI PUT ZA PET MESECI: Ponovo se obrušio potporni zid na Koridoru 10

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Potporni zid u Grdeličkoj klisuri na Koridoru 10 ponovo se srušio. Ovo je treći put u proteklih pet meseci da se potporni zid obrušava, prenela je Prva televizija.

Klizište je juče oko devet sati ujutru u potpunosti uništilo oko 500 kvadratnih metara betonske galerije iznad mesta gde se gradi desna traka novog autoputa. U trenutku obrušavanja betona, zemlje i kamenja nije bilo radnika u blizini, a očevici kažu da su prvo videli oblak prašine i kako drveće pada niz brdo.

https://twitter.com/juznevesti/status/1031151169761107969

Posle drugog rušenja, država je angažovala eksperta Svetske banke Marinosa Skempasa, stručnjaka za kosine da reši taj problem, ali do rušenja je ponovo došlo.

Kroz Grdeličku klisuru do sada je izgrađeno oko 160.000 kvadratnih metara potpornih zidova.

Radove na toj deonici izvodi kompanija Juroalajans (Euroalliance), a radovi na tunelu Predejane dužine 1.000 metara iznose oko 15 miliona evra.

Radovi se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke.

Koridori: Obrušio se potporni zid ispred tunela Predejane

Koridori Srbije saopštili su da je juče, na deonici Gornje Polje - Caričina Dolina, ispred tunela Predejane na Koridoru 10, u dužini od 50 metara došlo do oštećenja potporne konstrukcije i destabilizacije dela zaštitne kosine, čija je ukupna dužina 725 metara.

Građevinska inspekcija je obišla teren, a na licu mesta održani su i hitni sastanci svih nadležnih učesnika u projektu: izvođača, nadzornog organa, investitora, projektanta i drugih, kako bi se utvrdili tačni uzroci obrušavanja potpornog zida i bile donete hitne mere sanacije, naveli su Koridori Srbije.

S obzirom da je stepen fizičke realizacije na ovoj deonici dostigao 90,5 procenata izvedenih radova, radovi na ovom delu trase Koridora 10 biće nastavljeni i pored neophodne sanacije ovog dela gradilišta, ističe se u saopštenju.

Izvođač radova na ovom potezu je španska kompanija Azvi, a stručni nadzor vrši konzorcijum „Louis Berger i Egnatia Odos”.

Izvođenje ovih radova finansira Evropska Investiciona banka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
31.01.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve