Istorija
16.08.2018. 15:19
Bojana Krkeljić

U GALERIJI SANU OTVORENA IZLOŽBA "RIMSKI LIMES I GRADOVI NA TLU SRBIJE": Posetioci će u ovim eksponatima moći da uživaju do 10. septembra

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sinoć je u Beogradu, u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, u 19 časova otvorena izložba „Rimski limes i gradovi na tlu Srbije“. Ova izložba otvorena je od strane Arheološkog instituta kao uvod u 24. Svetski limes kongres, koji će biti održan u periodu od 2. do 9. septembra u Viminacijumu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Predmeti koji su izloženi stigli su iz 10 muzeja širom zemlje i obuhvataju period od 1. do 5. veka.

Posetioci će imati priliku da vide ovo bogatstvo nasleđa do 10. septembra, do kada će izložba biti otvorena. Inače, svi predmeti predstavljaju nasleđe čak 18 rimskih careva koji su rođeni na tlu Srbije.

Na čelu tima Arheološkog instituta nalazi se naučni saradnik, dr Stefan Pop-Lazić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Izložbu je otvorio Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević. On je istakao to da je ova izložba jako važna i da predstavlja dobar uvod u međunarodnu naučnu konferenciju o rimskom nasleđu, kojoj će Srbija biti domaćin u septembru.

„Ovo je lepa prilika da se upoznamo sa postavkom koja govori o vojnoj granici Rima sa provincijama, sa drugim delom Evrope koji nije ulazio u carstvo. Veliko kulturno blago je ostavila iza sebe ta granica koja se prostirala na više kontinenata i država. Ovde, u Srbiji, je ostalo mnogo tragova rimske kulture, naročito u Đerdapskoj klisuri, a ne samo  u Viminacijumu“, rekao je Šarčević i zahvalio se svima koji su došli da podrže ovaj događaj.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Akademik Mirjana Živojinović rekla je: „Izložba publici približava najneverovatnije rezultate istraživanja, prvenstveno legijskih logora u Singidunumu, Viminacijumu, ali i lokalitete kao što su Sirmijum, Feliks Romulijana, Šarkamen, Naisus i Medijana“.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Na kraju se prisutnima obratio i jedan od organizatora izložbe, direktor Arheološkog instituta Miomir Korać. On je kao glavni zadatak arheologa naveo to da na osnovu pronađenih eksponata mogu rekonstruisati čitavo jedno vreme.

„Saradnici Arheološkog instituta večeras će vama, a i onima koji nas budu posetili u narednih mesec dana, podariti jednu izložbu. Tu izložbu napravili su arheolozi koji pronalaze predmete koji kasnije završe u vitrini. Ti predmeti pričaju posebnu priču, oni pomažu u odgonetanju izvornog koda“, naveo je Korać naglasivši da je ova izložba korak napred i da je velika umetnost samo na osnovu skeleta rekonstruisati čoveka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Svoje izlaganje direktor Arheološkog instituta završio je tako što je pokazao jednu posudu nastalu u Rimu. Naglasio je to da je tu posudu napravio grnčar svojom rukom i da, pritom, sigurno nije ćutao već je komentarisao stvari oko sebe, te da se tako glas pronosi na dva načina.Tako nas je, na nesvakidašnji način, naveo da oslušnemo stare Rimljane kroz nasleđe koje su nam ostavili.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Nakon ovih uvodnih govora, brojni posetioci su se prepustili uživanju u izloženim eksponatima. Zanimljivo je to da je izložbi prisustvovalo i dosta dece koja pokazuju svoje interesovanje za istoriju i davna vremena.

Ovom prilikom prikazani su odeća i oružje, grnčarija, mogle su se videti i slike limesa, rimske vojne granice, naselja, utvrđenja, stari novac, skulpture rimskih bogova i junaka itd.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Pored slika koje su izradili domaći umetnici uz pomoć i instrukcije arheologa, ispisani su tekstovi sa objašnjenjima šta se na slikama nalazi. Pored objašnjenja na srpskom, bila su istaknuta i objašnjenja na engleskom, kako bi se i posetioci iz stranih zemalja informisali o svemu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Izložba će za javnost biti otvorena do 10. Septembra.

 

 

 

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve