U SLAVU JELENE ANŽUJSKE: Počeli „Dani jorgovana” u Kraljevu

U SLAVU JELENE ANŽUJSKE: Počeli „Dani jorgovana” u Kraljevu

Foto: Printscreen Youtube/Jovan Memedović


Tradicionalna manifestacija “Dani jorgovana”, posvećena francuskoj princezi i ženi srpskog kralja Uroša Prvog Nemanjića, počela je danas na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, a nastaviće se u manastiru Gradac, Jeleninoj zadužbini.

Srpski kralj Uroš Prvi, želeći da pokaže svoju ljubav prema Jeleni Anžujskoj, naredio je pred njen dolazak da se putem kojim će  doputovati, celom dolinom Ibra, od Kraljeva do Raške, posade jorgovani. Želeo je da pokaže da prirodne lepote Srbije, naročito doline Ibra koju su tada prekrivale divlje šume, mogu da se mere sa lepotama njene rodne Provanse. Rascvetala dolina i kralj Uroš, sa željom da je svakog jutra budi miris omiljenog cveća, dočekali su Jelenu ispred zamka Maglič. Smatra se da Jelena Anžujska do dolaska u Srbiju nije videla budućeg muža, ali je bila toliko očarana dolinom jorgovana da je odmah zavolela Srbiju.

Tačan datum venčanja nije poznat, ali smatra se da je to bilo oko 1250. godine. Uroš i Jelena imali su petoro dece, među kojima su slavni kraljevi Milutin i Dragutin. Kraljica Jelena govorila je više jezika i bila smatrana jednom od najprosvećenijih ličnosti tog vremena. Iako je bila katolkinja, nakon venčanja marljivo je pomagala izgradnju pravoslavnih hramova. Izgradila je manastir Gradac, Gračanicu i mnogobrojne crkve, uključujući i crkvu Svetog Nikole kod Skadra, gde se pred kraj života zamonašila. Umrla je 1314. godine, a 1317. uvrštena je u kalendar svetih i slavi se kao svetiteljka. Danas se ne zna gde počivaju njene mošti.

Jelena Anžujska organizovala je i neku vrstu ženske škole, koja se smatra prvom takvom u Srbiji. Nalazila se u njenoj rezidenciji u Branjcima, gde je siromašne mlade devojke podučavala kućnim veštinama i udavala uz dobar miraz.

Svojom humanošću i prosvetiteljskom misijom Jelena Anžujska zadužila je srpski narod, koji je i danas slavi, naravno uvek u znaku jorgovana.

Ovogodišnju manifestaciju organizovalo je Društvo srpsko-francuskog prijateljstva „Jelena Anžujska” i kraljevačka Turistička organizacija, a u programu na centralnom gradskom trgu učestvovali su kraljevački osnovci i članovi kulturno-umetničkih društava. Istorijski čas u manastiru Gradac biće održan danas, a priredba u obližnjoj Gradačkoj banji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar