UDRUŽENJE TRAŽI POVLAČENJE ZAKONA O NESTALIM BEBAMA

UDRUŽENJE TRAŽI POVLAČENJE ZAKONA O NESTALIM BEBAMA

Foto: Printscreen Youtube


Predstavnici udruženja “Za istinu i pravdu o bebama” zatražili da se iz skupštinske procedure povuče zakon o nestalim bebama.

S njima je danas razgovarao predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović.

Predstavnik udruženja Radiša Pavlović je istakao nezadovoljstvo ovog udruženja predloženim zakonom o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, i potrebu njegovog povlačenja iz procedure.

Naveo je da je cilj da se otkrije istina o svakom slučaju sumnje o nestaloj bebi na rođenju ili po rođenju, za šta nije potrebno donošenje zakona, već se do istine može doći kroz rad Komisije za ispitivanja postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji, čiju odluku za formiranje je Vlada donela 20. marta ove godine.

Pavlović je naveo da je u pitanju mešovita komisija, koja će vršiti istraživanja i provere, uz učešće roditelja kao partnera i kontrolora na ličnim slučajevima nestale dece.

Omerović je sagovornicima ukazao da iz procedure spomenuti Predlog zakona može da povuče samo predlagač, tj. Vlada Republike Srbije. On je naveo da će uputiti dopis predsednici Vlade Ani Brnabić i ministarki pravde Neli Kuburović o održanom sastanku i predlogu Udruženja „Za istinu i pravdu o bebama“ da se predloženi zakon povuče iz procedure.

Omerović je rekao i da će, kao predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, inicirati održavanje zajedničke sednice sa Odborom za prava deteta, na kojoj bi se razmatrala navedena tema.

Stanica Blagojević je predsedniku Odbora dala na uvid rezultate DNK analize za koju navodi da je jedina do sada utvrdjena DNK analiza u vezi nestalih beba, a odnosi se na utvđivanje identiteta njene nestale ćerke.

Omerović je predstavniku udruženja Radiši Pavloviću sugerisao, da kao član spomenute Komisije može da inicira sastanak Komisije radi razmatranja inicijative o povlačenju iz procedure Predloga zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, jer bi, imajući u vidu da je Komisiju formirala Vlada, to bio ispravan institucionalni put.

Predstavnici udruženja su isticali i navode da Predlog zakona nije prošao javnu raspravu, da nema podršku udruženja roditelja nestale dece, kao i da su sastanak sa g. Omerovićem zahtevali imajći u vidu da je on član i Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Na sastanku su prisutvovali ispred udruženja, pored navedenih, i Milanka Momčilović, Miraš Savković, Jasmina Vuković i Vojislav Vlahović.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar