UGOVOR RFZO SA 15 PRIVATNIH ZDRAVSTVENIH USTANOVA: Oko 2.400 operacija katarakte kod privatnika o trošku države

UGOVOR RFZO SA 15 PRIVATNIH ZDRAVSTVENIH USTANOVA: Oko 2.400 operacija katarakte kod privatnika o trošku države


U prvih šest meseci ove godine na operaciju katarakte u privatne zdravstvene ustanove o trošku države upućeno je oko 2.400 pacijenata, dok je upute za vantelesnu oplodnju dobilo oko 1.300 osiguranica.

U istom periodu, kod privatnika je na lečenje hiperbaričnom oksigenacijom upućeno 894 pacijenta, a na hemodijalizu 344 osiguranika, kažu u RFZO. To su četiri medicinske usluge koje građani mogu da potraže osim u državnim i u privatnim zdravstvenim ustanovama, a da za to ne moraju da plate iz svog džepa.

Kada je reč o operaciji katarakte, RFZO ima potpisane ugovore sa 15 privatnih zdravstvenih ustanova, od kojih se tri nalaze u Nišu, dve u Novom Sadu, jedna u Zrenjaninu i devet u Beogradu.

Lečenje neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom žene mogu da obave u 11 privatnih ustanova i to u pet u Beogradu, četiri u Novom Sadu, i u po jednu u Kragujevcu i Leskovcu.

Hemodijaliza se sprovodi u tri, a hiperbarična oksigenacija u jednoj ustanovi van plana mreže. Kako objašnjava dr Ivana Đunisijević iz RFZO-a, Fond anketira osigurana lica koja se nalaze na listi čekanja državnih zdravstvenih ustanova za operaciju katarakte, i to po datumu kada su stavljeni na listu, od 2016. godine.

“Povlačimo prva lica koja su na listi, a nije im pružena usluga”, podvukla je ona.

Za vantelesnu oplodnju žene se prijavljuju same. Žene, odnosno bračni i vanbračni partneri, moraju da ispune kriterijume koje je propisala republička stručna komisija, kako bi ostvarili pravo za VTO.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar