Srbija
27.06.2018. 14:01
Beta

WWF: Zabraniti lov na kečige u Srbiji na najmanje pet godina

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Svetska fondacija za prirodu (WWF) zatražila je zabranu lova na kečige u Srbiji na najmanje pet godina, da bi se omogućila obnova populacija te veoma ugrožene i drevne vrste ribe.

Kako se navodi u saopštenju WWF, studija koju su uradili pokazuje da se kečiga intenzivno lovi, ne samo tokom dozvoljenog perioda ulova, već i tokom lovostaja, kada je ribolov zabranjen kako bi se omogućilo mrešćenje.

"Kroz naš i rad naših partnerskih organizacija, više puta smo dokumentovali neometanu prodaju kečige ispod zakonski propisane mere od 40 centimetara, u restoranima i na pijacama širom Srbije. Sve navedeno onemogućava da se populacija obnavlja i da bude stabilna", rekla je Vesna Maksimović iz WWF Adria.

U Srbiji kečiga naseljava velike nizijske reke Dunav, Savu, Tisu i Veliku Moravu, kao i deo Zapadne Morave.

Prema "Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN)", faktori ugrožavanja kečige su prekomerni lov, narušavanja prirodnih staništa izgradnjom brana i drugih vodoprivrednih objekata, invazivne i druge strane vrste koje dovode do bolesti, i industrijsko zagađenje koja dovode do degradacije staništa.

Analiza WWF je ustanovila da svi ti faktori ugrožavanja kečige postoje u Srbiji, zbog toga WWF zajedno sa Asocijacom alasa Srbije i Ujedinjenim ribolovcima Srbije traži hitnu primenu mera koje IUCN preporučuje, pre svega privremenu obustavu ribolova.

"Ekspertska grupa za jesetre, pri IUCN Komisiji za očuvanje vrsta, snažno podržava značajne napore WWF-a u Srbiji da se usvoji petogodišnja zabrana na izlov kečige, što bi predstavljalo veliki napredak za opstanak kečige u čitavom slivu reke Dunav", rekao je Arne Ludvig, kopredsedavajući IUCN-ove ekspertske grupe za jesetre.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
19°C
13.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve