Srbija
07.06.2018. 12:10
R.E/Blic

ZAVRŠEN SASTANAK SA MALINARIMA: Evo kakav je dogovor postignut oko cene

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Završen je sastanak između malinara, predstavnika Udruženja "Limska dolina" iz Prijepolja, "Limska dolina" iz Priboja, kao i sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača Užice, sa Branislavom Nedimovićem, ministrom poljprivrede, šumarstva i vodoprivrede gde je dogovoreno da ministarstvo obezbedi komunikaciju između predstavnika proizvođača i otkupljivača malina, kako bi se ravnomernije snosili troškovi koji su rezultat aktuelnih dešavanja u sektoru malinarstva.

https://www.ekspres.net/srbija/malinari-prete-blokadom-izlaze-na-put-ka-jadranu

Nedimović je istakao da je ministarstvo spremno da pomogne u dodatnom snižavanju troškova proizvodnje maline kroz sistem subvencija, ali i nabavku repromaterijala. Takođe, značajan pomak se očekuje i kroz ulogu Nacionalnog saveta za malinu, koji će konačno utvrditi proizvođačke cene, odnosno cenu koštanja proizvodnje maline za različite krajeve Srbije, ali i krajnje izvozne cene ovog voća.

Na sastanku je dogovoreno i da se zajedničkim naporima obezbedi investitor koji bi izgradio prerađivačke kapacitete u tom delu zemlje i na taj način obezbedio sigurniji plasman maline za proizvođače.

https://www.ekspres.net/srbija/malinari-blokirali-put-ka-crnoj-gori-cetvoro-povredeno-u-koskanju-sa-policijom

Iduće nedelje sastanak malinara sa hladnjičarima u Privrednoj komori Užice

Predsednik Udruženja "Limska dolina Prijepolje" Sanel Dizdarević rekao je novinarima posle dvočasovnog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede da je dogovoreno da se iduće nedelje organizuje sastanak malinara i hladnjačara u Privrednoj komori Užice.

- Nama je bitno da će se ići u realizaciju rešavanja dnevnih otkupnih cena koje su bile pogubne za nas proizvodjače i koje bi nas dokusurile - rekao je Dizdarević u kratkoj izjavi novinarima.

Naveo je da se tek ušlo u proces dogovaranja, te podsetio da su pre dva dana dva najveća kupca u Srbiji izašla sa cenom maline u Arilju od 125 do 130 dinara. Kako je rekao, cena će u narednom periodu rasti kako berba bude odmicala.

https://www.ekspres.net/srbija/malinari-prekinuli-protest-i-blokadu-puta-kod-prijepolja

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve