Završeni Velikogospojinski dani u Novom Bečeju

Završeni Velikogospojinski dani u Novom Bečeju


Novi Bečej, prelepa varoš na reci Tisi, proteklih dana ugostila je više od 120.000 ljudi. Tiski kej ali i centralne ulice same varoši bile su prepune ljudi svih uzrasta. Pevalo se do kasno u noć, uz Apsolutno  romantično, mađarski rok bend Piramis, Ninu Badrić i Sergeja Ćetkovića kao i uz Amadeus bend i Halida Bešlića koji su poslednji koncertni dan napravili pravu žurku za sve prisutne. Ni kiša, kao ni veliki pad temperature nisu puno uticali na posetioce da se i ove godine dobro zabave. Kao i svih proteklih godina, pa tako i ove, u toku trajanja manifestacije nije zabeležen nijedan incident. Iz tog razloga Gospojina i dalje važi za najbezbedniju manifestaciju u zemlji.

DSCN8192

25. jubilarni Velikogospojinski dani zvanično su počeli u četvrtak u 20:00 časova otvaranjem Ulice Zanatskog piva. Veliki broj poznatih i manje poznatih zanatskih pivara, oko 40-ak pivskih zanatlija, predstavilo je svoje najbolje proizvode, dok su sa bine čuli zvuci lokalnih rock bendova.

Drugi dan Velike Gospojine obeležili su otvaranje Etno bazara, najveće podmanifestacije namenjene poljoprivrednicima – Poljofest, dolaskom Rečne flotile, uspešnim takmičenjem u kuvanju riblje čorbe, okršaju tamburaša i velikim koncertom novosadskog benda Apsolutno romantično.

U samom centru Novog Bečeja Etno bazar u svom šarenilu, privukao je na stotine posetilaca. Etno bazar je otvoren nastupom KUD-a Folklorika iz Novog Sada. Oko 100 izlagača iz Vojvodine i regiona predstavilo je svoje proizvode ručne izrade, unikatne radove, proizvode starih zanatlija, pčelarske i druge interesantne proizvode.

Svečano otvaranje Velikogospojinskog Poljofest-a počelo je je panel- diskusijom na temu „Mladi
poljoprivrednici – najveća šansa Srpskog agrara“ gde su se poljoprivrednicima i svima koji se bave ovom oblašću privrede, obratili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, privredu i šumarstvo. U nedelju je održano i takmičenje u veštini upravljanja traktorom, kao i takmičenje u jahanju mehaničkog bika, takozvani „Gospojinski rodeo“ koji se ove godine prvi put održao, a preti da postane sastavni deo Poljofetsa.

Majstori u kuvanju riblje čorbe pokazali su svoje kulinarske veštine i ove godine. Iz 70 kotlića širili su se mirisi ovog specijaliteta. Kuvanje riblje čorbe začinile su tamburaške bande iz čitave Vojvodine.

GOS_3909

Kao šlag na torti zapevao je i novosadski bend Apsolutno romantično. Uz zvuke pesama „Kao topli maj“, „Dajte mi vina“ i premijernog izvođenja novog singla „Violina“ novobečejci i njihovi gosti uživali su u ostatku večeri.

Popularni pop pevači Nina Badrić i Sergej Ćetković prvi put su se predstavili publici u Novom Bečeju u okviru Velikogospojinskih dana. Koncertni program je svakako obeležio i nastup mađarskog rock benda Piramis koji je podigao mnogobrojnu publiku na noge.

GOS_3893

Treći dan Gospojine obeležila je i Rečna flotila Vojske Srbije koja je otvorila vrata za sve posetioce.

Na zadovoljstvo građana i gostiju Novog Bečeja pripadnici Rečne flotile, naši panonski mornari pružili su priliku posetiocima Gospojine a posebno najmlađima da razgledaju brod, upoznaju se sa  ovim tipom broda, fotografišu se i da se naravno druže sa posadom.

Druženje sa bajkerima je takođe upriličeno za sve ljubitelje dvotočkaša. Moto klub „Road Runners“ priredio je pravu rock žurku uz subotičku grupu „Svar“. Pozitivna energija i atmosfera nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

GOPR1021.00_00_09_15.Still002

Kao i predhodnih godina, Dečija ulica bila je najšarenija. Na stotine mališana uživalo je u raznim
radionicama i animacijama a tema ovogodišnje „Avlije zabavlije“ bila je ljubav prema životinjama.
U nedelju od 12:00 sati, kako tradicija nalaže počela je 25-a “Revija paradnih zaprega”. Na platou kraj Tise prodefilovale su najbolje paradne zaprege, tako smo mogli videti: dvoprege, četvoroprege i petopreg. Kako se “Revija paradnih zaprega” održava od samog početka proslavljanja Velike Gospojine, kao manifestacija u manifestaciji, posebno je bila posećena. Veliki broj posetilaca je sa uživanjem pogledao paradu najlepših zaprega koje su sa ponosom i dostojanstveno vukli najlepši konji Vojvodine.

GOS_3904

Dan uoči slave, tačno u 18:00 sati krenula je Velikogospojinska litija od crkve svetog Nikolaja, kroz centar Novog Bečeja do malog manastira kraj Tise. Veliki broj vernika pratilo je litiju, palilo sveće za zdravlje ukućana i u večernjim satima prošetalo velikim Gospojinskim vašarom koji se oduvek održavao povodom ove slave.

U nedelju u ponoć, nakon koncerta grupe Amadeus Bend i Halida Bešlića, spektakularnim vatrometom koji je prošarao novobečejsko nebo u hiljadu prelepih boja, možemo reći da su zvanično završeni Velikogospojinski dani. Do sledeće godine, poručujemo svim dobrim ljudima, posetiocima, dragim prijateljima, izlagačima i potencijalnim saradnicima da i dalje mislimo ono što smo rekli na početku manifestacije – „U trendu ti si ako si na Tisi!“.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar