Srbija
01.06.2018. 14:02
R.E/Telegraf

ZBOG POSKUPLJENJA GORIVA POSKUPELE I AUTOBUSKE KARTE: Neki prevoznici već su podigli cene

autobuska-stanica.png

Od početka godine polako je rasla cena goriva, tako da je do danas dostigla značajnu razliku po džep stanovnika. Odlazak sa pumpe sa većim računom ne tiče se samo građana koji sednu za volan putničkog automobila, već i putnika u autobusu.

 U jednom od prevoznika koji saobraćaju od Pančeva do Beograda jutros se čulo mnogo komentara iznenađenja. Povratna karta na ovom pravcu odjednom je sa 200 dinara porasla na 240, a karta sa učeničkim popustom, na primer, sa 80 na 110.- Od kad to? - zbunjen je bio putnik sa sluašalicama u ušima koji nije čuo identično pitanje prethodnog putnika, koji nije mogao da pronađe obaveštenje na sajtu iste kompanije.

- Od danas - mogao je samo da slegne ramenima kondukter.

Tog trenutka, već su krenula preslišavanja i preračunavanja u glavi svih koji već grčevito štede vozeći se autobusom, po toplom vremenu se pitajući se koliko se isplati svakodnevno preznojavanje na putu do posla ili fakulteta, dok se u gužvi nakrcanog vozila drže za šipku.

Benzin od 95 oktana dostigao je cenu od 152,02 dinara, evrodizela 161,71, dok su one skuplje kategorije goriva 167 dinara. Od početka godine do danas, gorivo je poskupelo za 8,79 dinar za litar, a dizel za čak 11,30 dinara. U odnosu na 3. januar prosečna maloprodajna cena benzina je veća za 6,1 odsto, a dizela za 7,5 odsto, podaci su Udruženja naftnih kompanija Srbije.

To je, prema objašnjenjima auto-prevoznika i pokretač, za današnje iznenađenje putnika.

Građani su već gnevni zbog finansijskog "udara", a na Fejsbuku su napravljene grupe u kojim se organizuju za proteste.

IZMENJENE CENE

Ovo su trenutno izmenjene cene međumesnih prevoza, prema saopštenjima auto-transportnih kompanija:

U međumesnom prevozu vozilima JKP ATP Pančevo, na linijama Pančevo-Beograd, Pančevo-Mramorak i Pančevo-Opovo. Prema novom cenovniku karta za Beograd u jednom pravcu umesto 120 koštaće 150 dinara, a povratna karta umesto 210 koštaće 240 dinara. Studente će prevoz u jednom pravcu do glavnog grada koštati 110 dinara, a povratna karta biće 180 dinara.

Cena karte u jednom pravcu za Mramorak i Opovo će od 1. juna biti 230, dok će povratna karta koštati 380 dinara.

Direktor ATP-a, Nebojša Gajić, za "013 info" izjavio je da su bili prinuđeni na ovaj korak jer cene prevoza u međumesnom saobraćaju nisu menjane gotovo pet godina. Za to vreme cene na malo su porasle oko 10%, a značajno je veća i cena goriva. Prema njegovim rečima, mesečne karte za jun nisu menjane, a nema preciznih informacija koja je odluka za naredni mesec.

Prevoznik Stup Vršac, sa autobusima koje od Vršca idu do Beograda, Novog Sada, preko Kraljeva i Vrnjačke Banje podigao je cenu karata u proseku za 10 odsto, a razlog, je "skuplje gorivo i cene koje nisu rasle od 2012. godine", saznaje "Telegraf".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve