Svet
19.11.2019. 14:07
Tanjug

100 LJUDI I DALJE DRŽI UNIVERZITET Lam: Ako budu mirni, neće biti nasilja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šefica vlade Hongkonga Keri Lam poručila je da se nada da sukob između policije i demonstranata koji su se zabarikadirali u kampusu na Politehničkom univerzitetu može biti rešen na miran način i poručila policajcima da se ponašaju humano.

Najmanje 100 demonstranata ostalo je na Politehničkom univerzitetu koji je opkolila policija, dok ga je 600 osoba napustilo, posle dva dana sukoba u kojima je povređeno najmanje 200 ljudi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Vincent Yu

Lam se obratila na konferenciji za novinare ubrzo nakon što je novi šef policije Hongkonga apelovao na građane u poluautonomnoj kineskoj teritoriji da im pruže podršku, posle pet meseci sukoba i protesta. Ona je rekla da je vlada Hongkonga samo reagovala na nasilje na protestima, ali nije isključila mogućnost da se dogodi još incidenata, iako je pozvala na mir.

"Ako se demonstranti budu ponašali mirno, onda neće biti nasilja, rekla je Lam i dodala da će policija morati da preduzme izvesne mere ukoliko demonstranti ponovo budu pravili probleme.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Raf Wober

Lam je rekla i da je šokirana što se "kampus pretvorio u fabriku oružja". Dodala je da je 600 demonstranata do sada napustilo kampus, uključujući i 200 osoba koje su mlađe od 18 godina. Rekla je da maloletnici neće biti uhapšeni, ali da je moguće da budu kasnije optuženi, dok je 400 osoba uhapšeno.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Achmad Ibrahim

"Mi ćemo učiniti sve što mozemo da ubedimo preostale demonstrante da napuste kampus što pre, kako bi se cela ova operacija završila na miran način, rekla je Lam.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Achmad Ibrahim

Politehnički univerzitet u Hongkongu je postao središte sukoba od prošle nedelje, kada su se demonstranti zabarikadirali u kampusu univerziteta. Desetine demonstranata u Hongkongu je pobeglo sa Politehničkog univerziteta juče tako što su se spustili sa mosta visokog deset metara koji se nalazi u sklopu kampusa univerziteta i odvezli se motorima koji su bili pripremljeni za bekstvo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve