22 ZEMLJE OSTALE BEZ INTERNETA: Presečen podvodni kabl

22 ZEMLJE OSTALE BEZ INTERNETA: Presečen podvodni kabl


Podvodni kabl dugačak 17.000 kilometara, a koji povezuje 22 države od Francuske do Južne Afrike, presečen je 30. marta, zbog čega su stanovnici Sijera Leona i Mauritanije potpuno izgubili pristup internetu.

Tim problemom bili su pogođeni i Obala Slonovače, Senegal, Ekvatorijalna Gvineja, Gvineja, Gvineja Bisao, Liberija, Gambija i Benin, navodi “Din”, firma za internet infrastrukturu u vlasništvu kompanije “Orakl”, prenosi Biznis insajder.

 

Kako je navedeno, nije poznato kako je uopšte došlo do presecanja kabla, ali se sugeriše da je izgleda vlada Sijera Leonea potpuno ukinula internet stanovništvu u noći između 31. marta i 1. aprila u pokušaju da utiče na izbore koji su tamo održani.

Najznačajniji i najdući prekid zabeležen je u Mauritaniji, gde je totalni prekid interneta trajao skoro 48 sati, nakon čega je veza delimično obnovljena, navedeno je na blogu firme “Orakl Din”.

Prekid je pokazao koliko je ranjiv svetski internet prilikom jednostavnog sečenja kabla, kao i da se oko 97 odsto svih međunarodnih podataka prenosi takvim kablovima.

Britanske i američke obaveštajne slućbe upozorile su da je veoma malo učinjeno na zaštiti kablova.

 

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar