Svet
25.12.2017. 13:20
R.E.

26 GODINA OD RASPADA SOVJETSKOG SAVEZA: Kako je jedan potpis slomio najjaču atomsku silu sveta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na današnji dan pre 26 godina Crvena sovjetska zastava skinuta je s Kremlja, a zamenila ju je ruska trobojka. Tim činom prestao je da postoji Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika, jedna od najvećih i najmoćnijih imperija u istoriji.

Skidanjem crvene zastave Crvenog oktobra sa Kremlja je bio više formalni čin, ali sudbina Sovjetskog Saveza zapečaćena je 17 dana ranije, tačnije 8. decembra 1991. godine. Tog dana tadašnji lideri Rusije, Belorusije i Ukrajine- Boris Jeljcin, Stanislav Šukevič i Leonid Kravčuk potpisali su dogovor koji je označio da ,,SSSR kao geopolitička realnost više ne postoji’’. Dogovor je potpisan u mestu Viskuli, na području Bjeloveške šume u Belorusiji, tik uz granicu sa Poljskom, u rezidenciji bivšeg sovjetskog lidera Nikite Hruščova.

Ovaj sporazum je dobio naziv ,,Bjeloveški dogovor’’ i kao takav ušao u istoriju. Bilo je to, kako su kasnije pisali pojedini analitičari, ,,čerečenje ogromne zemlje bez narkoze’’.

https://youtu.be/4lPjMh1zpEo

Inače na današnji dan predsednik Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika Mihail Sergejevič Gorbačov izjavio je preko državme televizije da ,,kao rezultat nove situacije, nastale stvaranjem Zajednice Nezavisnih Država’’, on obustavlja svoju aktivnost na položaju predsednika SSSR-a. Bile su to njegove poslednje reči u svojstvu lidera najveće države sveta. Iste večeri sa kupole Kremaljskog dvorca skinuta je sovjetska i podignurta ruska zastava.

https://youtu.be/BWlUAWhrTUk

- Podnosim ostavku na mesto predsednika SSSR. Zalagao sam se za opstanak Saveza, ali je prevladala ideja razbijanja. Imali smo svega u izobilju - zemlje, nafte i gasa, drugih prirodnih resursa... Međutim, živeli smo gore od drugih. Razlog je očigledan - zemlju su gušili okovi birokratskog komandnog sistema - poručio je poslednji lider zemlje Mihail Gorbačov tog 25. decembra 1991.

Kako je dodao, „stari sistem raspao se pre nego što je novi počeo da funkcioniše“.

Uprkos tome što su pad SSSR mnogi dočekali s oduševljenjem, stručnjaci smatraju da je kraj blokovske podele uveo svet u nestabilnije doba. Mihaila Gorbačova, oca sovjetske ,,perestrojke’’ kojom je trebalo da se sovjetsko društvo reformiše i demokratizuje, mnogi naznačuju kao glavnog krivca za raspad Sovjetskog Saveza. Početkom devedesetih godina njemu su u Sankt Peterburgu neki levičarski krugovi organizovali ,,sudski proces’’ tokom koga je ,,osuđen’’ na večno prokletstvo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve