73. GODINE OD POBEDE NAD FAŠIZMOM: Ruska vojska marširala CRVENIM TRGOM, premijera novog oružja

73. GODINE OD POBEDE NAD FAŠIZMOM: Ruska vojska marširala CRVENIM TRGOM, premijera novog oružja


Rusija danas grandioznom vojnom paradom na Crvenom trgu obeležava 73 godine od završetka Drugog svetskog rata i dan kada je na snagu stupio akt o bezuslovnoj kapitulaciji nemačke Vrhovne komande.

 

Današnja vojna parada biće malko drugačija u odnosu na prethodne, a javnosti, pre svega vojnim izaslanicima biće prikazano novo oružje koje se već nalazi u upotrebi ili opituje i planira da uđe u naoružanje ruske armije.

Tako će javnost imati prvi put priliku da vidi robotizovano borbeno vozilo ” Uran 9″ koje se već tesitra u ratnim dejstvima u Siriji. Savremene ruske dronove ” Korosar” i ” Katran” namenjene za izviđačke zadatke, takođe korišteni i provereni u borbenim dejstvima u Siriji.

Najveću pažnju javnosti izazvaće vazduhoplovni ešalon gde će po prvi put javnosti biti prikazana superkrstareća hipersonična raketa ” Kinžal” koju će nositi lovci ” MiG-31K”. Očekuje se takođe prelet dva lovca 5. generacije SU-57 ( poznat i kao T-50) koji su se nedavno vratili sa testiranja na nebu Sirije.

U obeležavanju istorijske pobede nad fašizmom i nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu učestvovaće 13.000 vojnika i više od 100 raznih vozila i letelica.

Paradi osim novoizabrano-starog predsednika Vladimira Putina prisustvuju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Izraela Benjamin Netanijahu.