Svet
15.08.2021. 18:41
Tanjug

Ašraf Gani

Akademik nezgodnog temperamenta: Ko je predsednik Avganistana

Ašraf Gani
Izvor: EPA / HEDAYATULLAH AMID

Predsednik Avganistana Ašraf Gani (72), koji je napustio Avganistan nakon što su talibani ušli u glavni grad Kabul, dva puta je izabran za avganistanskog predsednika, a smatra se jednim od najvećih akademika ove azijske zemlje.

On je otišao iz Avganistana nekoliko časova nakon što su talibani ušli u Kabul, saopštili su vladini zvaničnici, ali se ne zna gde je otišao, preneo je Rojters.

Gani je postao predsednik Avganistana 2014. godine, a preuzeo je vlast od Hamida Karzaija, koji je vodio zemlju nakon američke invazije na talibane 2001. godine.

Nadgledao je završetak američke borbene misije, povlačenje stranih snaga iz zemlje, kao i mirovni proces sa pobunjenim talibanima.

Britanska novinska agencija dodaje da je uložio napor da okonča višedecenijski rat, uprkos kontinuiranim napadima talibana na vladu i bezbednosne službe, a počeo je i pregovore sa pobunjenicima u Dohi 2020. godine.

Međutim, Ganiija, poznatog po, kako navodi Rojters, ''nezgodnom temperamentu, ali i dubokoumnom razmišljanju'', talibani nikad nisu prihvatili i mirovni pregovori nisu mnogo odmakli.

Strane vlade su bili frustrirane sporim napretkom pregovora, a bilo je sve više poziva da se formira prelazna vlada koja bi zamenila njegovu administraciju.

Tokom predsedičkog mandata uspeo je da zaposli novu generaciju mladih, obrazovanih Avganistanaca i da ih stavi na liderske pozicije u vreme kada su na vlasti bile brojne poznate, elitne ličnosti i zaštićene grupe, dodaje britanska agencija.

Obećao je da će se boriti sa korupcijom, da će popraviti narušenu ekonomiju i da će od zemlje napraviti regionalno trgovinsko sedište između centralne i južne Azije, ali nije uspeo da ispuni većinu ovih obećanja, dodaje Rojters.

Po vokaciji antropolog, Gani ima doktorat na njujorskom univerzitetu Kolumbija i 2010. godine imenovan je među 100 najvećih mislilaca sveta u izboru magazina "Forin polisi".

Afšar Gani
Izvor: EPA / HEDAYATULLAH AMID

Proveo je skoro četvrt veka van Avganistana, tokom burne decenije sovjetske vlasti, civilnog rata i talibanske vladavine.

Tokom tog perioda, radio je kao akademik u SAD, a kasnije u Svetskoj banci i u misijama UN širom istočne i južne Azije.

Nakon invazije koalicije predvođene SAD u Avganistanu, podneo je ostavku u međunarodnim institucijama i vratio se u Kabul kako bi postao savetnik novog predsednika Karzaija.

Bio je ministar finansija Avganistana 2002. godine, ali se razišao sa Karzaijem, pa je 2004. godine postavljen za rektora Kabulskog univerziteta.

Prvi put se kandidovao za avganistanskog predsednika 2009. godine, ali je tada dobio četiri odsto glasova.

Kada je Karzaiju bilo onemogućeno ustavom da se kandiduje treći put za predsednika, Gani je odradio uspešnu kampanju i 29. septembra 2014. postao predsednik Avganistana, a reizabran je 2019. godine.

Njegovi odnosi sa Vašingtonom i ostalim zapadnim silama nisu bili laki i neretko se nije slagao sa strategijom Zapada za Avganistan, dodaje Rojters.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rusija ne priznaje talibane kao zakonitu vlast u Avganistanu
Avganistan

Još uvek

15.08.2021. 18:32

Rusija ne priznaje talibane kao zakonitu vlast u Avganistanu

Moskva još ne priznaje talibanske pobunjenike kao novu zakonitu vlast u Avganistanu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, a prenela ruska državna novinska agencija RIA.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
17°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve