AKCIJA IZRAELSKIH KOMANDOSA U GAZI: Specijalci Saieret Maglan likvidirali komandanta brigade Al-Kassam

AKCIJA IZRAELSKIH KOMANDOSA U GAZI: Specijalci Saieret Maglan likvidirali komandanta brigade Al-Kassam


Izraelski komandosi iz jednice ” Unit 212- Saieret Maglan” uz pomoć vazduhoplovstva  rano jutros izveli su specijalnu akciju u Gazi kada su likvidirali komandanta brigade Al-Kassam i još 5 terorista iz pokreta “Hamasa”.

U ovoj akciji jedan izraelski vojni oficir je poginuo, a drugi je zadobio povrede za vreme sinoćnje operacije na jugu pojasa Gaze, potvrdila je jutros izraelska vojska.

Najmanje sedam Palestinaca ubijeno je u žestokoj razmeni vatre s izraelskim snagama, uključujući komandira Hamasa, naveli su palestinski izvori. Hamas tvrdi da su četiri žrtve članovi te organizacije koja vlada Gazom.

Palestinci takođe kažu da su masivni izraelski udari iz vazduha počeli u isto vreme kad i pucnjava.

Jedinica izraelskog vojnog portparola je rekla da se akcije ubijenog oficira neće objaviti ali da zaslužuje da mu se salutira i da je zahvaljujući njemu Izrael bio superioran nad neprijateljima.

U saopštenju izraelske vojske je navedeno da je “došlo do razmene vatre” za vreme operacije specijalnih snaga u Gazi, da je ubijen jedan potpukovnik i da cilj nije bilo ubistvo ili otmica.

Izraelska vojska nije obelodanila detalje incidenta ali je jasno da su sada dovedeni u sumnju napori da se okonča nasilje izmedju Izraela i Hamasa koje traje već mesecima, navodi Asošiejted pres. Premijer Izraela Benjamin Netanjahu odlučio je kasno sinoć da se zbog eskalacije nasilja ranije vrati iz Pariza gde je prisustvovao obeležavanju 100 godina od potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu.

Predsednik Izraela Ruven Rivlin je rekao da žali zbog pogibije oficira i da se moli sa svim gradjanima za zdravlje ranjenog.

Ministar odbrane Avigdor Liberman je izjavio da je izraleski narod izgubio vrednog borca čiji će doprinos državi godinama ostati poverljiv, preneli su izraelski mediji.

Od početka eskalacije nasilja, na Izrael je iz Gaze ispaljeno 17 projektila, saopštila je vojska, a protivraketni sistem “Gvozdena kupola” presreo je tri.

Incident se dogodio u vreme kulminacije napora da se postigne dugotrajni rekid vatre u Gazi. Razmena vatre je počela u 21.30 po lokalnom vremenu i palestinski izvori su rekli da su izraelske snage dejstvovale unutar pojasa Gaze istočno od Kan Junisa.

Palestinski zvaničnici su naveli da je na grupu pripadnika Hamasa pucano iz vozila u prolazu i da je jedna od žrtava Nur Barake, zamenik komandanta elitne jedinice vojnog krila Hamasa, Brigada Izadin al Kasam.

Kako je saopštilo vojno krilo, izraelske snage su ušle u civilnom vozilu tri kilometra od Kan Junisa i razmena vatre je počela kada je ubijen Barake. Kasno sinoć vojska je odgovarajući na glasine porekla da je jedan vojnik otet u operaciji.

Portparol Hamas Favzi Barhum je osudio “kukavičku izraelsku agresiju” najavljujući da je palestinski otpor spreman da sprovede svoju dužnost i navede neprijatelja da plati visoku cenu.

Kao rezultat nasilja škole na jugu Izraela blizu granice Gaze su zatvorene.

Neočekivao nasilje izbilo je nakon što su Hamas i Izrael posredstvom Egipta započeli korake da okončaju sukobe na granici gde su Palestinci masovno protestovali od kraja marta.

Oko 170 ljudi poginulo je u tim protestima protiv izraelske i egipatske blokade, a na izraelskoj strani ubijen je jedan vojnik.

Od jutros nasilja nema i čini se da obe strane pokazuju uzdržanost ali je sudbina napretka ka prekidu vatre neizvesna. Takodje je ostalo nejasno šta je izazvalo sinoćnje nasilje.

 

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar