AKCIJA “MUČENIK SOLEJMAN”: Iran gađao američke položaje u Iraku

AKCIJA “MUČENIK SOLEJMAN”: Iran gađao američke položaje u Iraku

AP Photo/Khalid Mohammed


Devet raketa palo je u noći između utorka i srede na vazdušnu bazu Ain al Assad u kojoj su smešteni američki vojnici na zapadu Iraka, rekao je za Franc Pres sigurnosni izvor, a iranska televizija je objavila da je u pitanju odgovor na ubistvo generala Solejmanija.

Iranski Čuvari revolucije “potvrđuju da su bazu u Iraku pogodili s desetak raketa” i najavljuju “još snažniji odgovor” u slučaju američkog kontranapada.

Islamska revolucionarna garda je objavila da je više projektila lansirano prema iračkoj vazdušnoj bazi Ain-Asad, u kojoj su stacionarne američke trupe. Reč je o osvetničkoj operaciji za ubistvo generala Revolucionarne garde Kasema Solejmanija. Akcija se zove ‘Mučenik Solejmani’, a rakete je lansirala vazdušna divizija Revolucionarne garde, objavljeno je na iranskoj državnoj televiziji.

AP Photo/Ebrahim Noroozi

AP Photo/Ebrahim Noroozi

“Obavešteni smo o informacijama u vezi s napadima na američke objekte u Iraku. Predsednik je obavešten, pomno prati situaciju i dogovara se sa svojim timom za nacionalnu sigurnost”, rekla je glasnogovornica Bele kuće.

Napad na američke trupe, koji verovatno još uvek traje, dogodio se u području iz kojeg je američka vojska počela da povlači svoje pripadnike.

Iranski šef diplomatije Džavad Zarif tvitovao je posle napada da je Iran preduzeo proporcionalne mere u samoodbrani, u skladu sa članom 51 povelje Ujedinjenih nacija, da ne želi eskalaciju ni rat ali da će se braniti protiv svake agresije.

Savetnik iranskog predsednika Hasana Rohanija tvitovao je da bi američki odgovor na iranske raketne napade mogao da dovede do “sveopšteg rata na Bliskom istoku”.

AP Photo/Khalid Mohammed

AP Photo/Khalid Mohammed

“Bilo koja vojna akcija SAD će rezultirati ratom širom regiona. Međutim, Saudijci bi mogli da krenu drugačijim putem – mogli bi da imaju potpuni mir”, saopštio je Hesamedin Ašena.

Predstavnik iranskog vrhovnog vođe u Savetu za nacionalnu bezbednost Saed Džalili objavio je na Tviteru sliku zastave Irana.

Predsednik Donald Tramp objavio je sliku američke zastave na Tviteru posle ubistva generala Sulejmanija.

Sekretar za odbranu Mark Esper rekao je ranije da SAD treba da očekuju da če Iran odgovoriti na ubistvo generala Sulejmanija.

“Spremni smo na sve i adekvatno ćemo odgovoriti na sve što urade”, rekao je američki sekretar za odbranu.

Američka Federalna uprava za aviosaobraćaj saopštila je u utorak veče da će zbog iranskog napada zabraniti američkim kompanijama da lete u vazdušnom prostoru iznad Iraka, Irana, Omanskog zaliva i voda između Irana i Saudijske Arabije.

AP Photo/Koji Sasahara

AP Photo/Koji Sasahara

Uprava je saopštila da je odluka o zabrani donesena “zbog pojačanih vojnih aktivnosti i povećanih političkih tenzija na Bliskom istoku, koji predstavljaju rizik po američku civilnu avijaciju”.

Na napad su reagovala i svetska tržišta. Vrednost ključnih indeksa na berzama u Aziji je naglo pala, dok je porasla cena zlata i nafte.

Cena sirove nafte u Sjedinjenim Država porasla je za gotovo 5 odsto zbog strahovanja da bi eventualni sukob mogao da utiče snabdevanje naftom.

Demokrate u američkom Kongresu i pojedini kandidati za predsedničku nominaciju Demokratske stranke upozorili su protiv eskalacije sukoba.

“Pomno pratim situaciju posle bombaških napada na američke trupe u Iraku. Moramo da osiguramo bezbednost naših vojnika, da okončamo bespotrebne provokacije administracije i da zahtevamo da Iran zaustavi nasilje”, tvitovala je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

“Amerika i svet ne mogu da priušte rat”, poručila je Pelosi na Tviteru.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar