Svet
17.03.2018. 13:51
Andrej Mlakar/ Barents observer

AKCIJA RUSKIH NUKLEARNIH PODMORNICA U ATLANTIKU PROPAGANDA ILI TAJNA MISIJA: Zbog čega su objavljeni, pa uklonjeni snimci o praćenju NATO podmornica?!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Priču o nuklearnim podmornicama klase Akula ( Štuka B) koje su navodno neopaženo došle do obale Sjedinjenih Država i postavile se u blizini pomorskih baza, svetski mediji su sa velikom pažnjom preneli. Čak je o tome i sajt ruske armije TV Zvezda izvestio detaljno i snimili su tri priloga koja su se u kratkom vremenskom intervalu pojavili na njihovom sajtu. Poslednji snimak juče 16 .marta, da bi danas svi snimci i tekstovi o tome misteriozno nestali.

Ostalo je pitanje zašto i zbog čega su snimci uklonjeni?

Naime, tragom te priče krenuo je sajt " Barents Observer", koji došao do informacije da su klipovi snimljeni u mornaričkoj bazi " Gadživeo" koja se nalazi severno od Murmanska i gde se baziraju nuklearne podmornice.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Prema tekstu ovog sajta u pitanju su bile dve misije nukelarnih podmornica, a ne samo jedna kao što se prvo mislilo. Naime u prvom video snimku koji je prvo objavljen u četvrtak, a sklonjen sa sajta TV Zvezda u petak član posade Aleksandar Brazgun, za vojni TV kanal ispričao je sve o misiji u kojoj je učestvovao:

" Naš prvi kontakt sa stranom podmornicom desio se nekoliko dana, od momenta kada smo krenuli u njeno praćenje. To je bio rekord za mornaricu u smislu praćenja, rekao je Brazgun vojnom kanalu.

Međutim, ono što jeste misteriozno, kome pripada podmornica koja je praćena. Jedino je poznato da pripada jednoj od članica NATO. Takođe poznato je i da je ruska napadna nuklearna podmornica bila klase Akula serijskog broja K-317 " Pantera", čija zona delovanja Barencovo i Norveško more kao i Severni Atlantik. Takođe poznato je i da u ovoj oblasti su česte patrole podmornica NATO koje su ponovo obnovile igru " mačke i miša" sa ruskim podmornicama.

U petak vojni kanal TV Zvezda objavljuje posle sklanjanja prvog snimka, drugi u kome komandant flotile podmornica klase Akula u Gadžievu Sergej Strašinov, priča o putovanju druge podmornice Tigr serijskog broja K-154 prema istočnoj obali Sjedinjenih Država. Strašinov je rekao da je podmornica neprimećena prišla, američkoj vojnoj bazi.

" Naš cilj je da priđete i odete neprimećeno", izjavio je komandant Strašinov. On je dodao i da tokom ovog zadatka ruska podmornica nije narušila američke teritorijalne vode. I ovaj intervju kao i prvi napravljen je na istom mestu u pristaništu u bazi pored podmornica " Pantera i Tigr, koje su navodno učestvovale u ovim dvema misijama.

Zanimljivo je po Barents Observeru i to što ova dva televizijska intervjua, zvanični vojni kanal je prikazao kao najavu priloga o operacijama i putovanju nuklearnih podmornica klase Akula, koji bi prema najavi trebao da se pojavi krajem ove ili naredne nedelje u etru. Inače postoji i treći snimak koji prikazuje vežbovne radnje članova posade nuklearne podmornice klase Akula za lansiranje projektila protiv NATO plovila i letelica.

Priča jeste svakako zanimljiva pre svega jer na ovom prostoru trenutno borave dve američke i jedna britanska nuklearna podmornica koje se nalaze na pomorskoj vežbi ICEX 2018 koja traje narednih pet nedelja i održava se pod artičkim ledom.

Da li je neka od tri podmornice bila meta praćenja, po svemu sudeći jeste. Ostaje pitanje zašto su uklonjena dva snimka i šta su mornar i komandant flotile, rekli, a nisu smeli da kažu, ili je možda bio propust montažera snimka, pa su u javnost pustili nešto što nisu smeli, ostaje tajna, a da li će još oko ovog slučaja da ispliva informacija ostaje da se vidi.

Inače Barents Observer je još u januaru ove godine izvestio bio o porastu poseta američkih nuklearnih podmornica norveškim teritorijalnim vodama na severu ove zemlje uz samu rusku granicu. Sada neukalerne podmronice NATO mesečno 3 do 4 puta plove ovom zonom nego ranije.

Za NATO pomorske snage od posebne važnosti je sistem odbrane GIUK (Grenland – Island - United Kingdom), koji kontroliše mrežom plutajućih ili stacionarnih sonara isplovljavanje i kretanje podmornica sa poluostrva Kola i njihov ulazak u Atlanski okean. NATO je poslednjih decenija pomalo zapustio ovaj sistem odbrane, što prema tvrdnjama pomorskih stratega na Zapadu predstavlja opasnost za sve brodove koji plove između Evrope i Amerike, a koje bi ruske podmornice mogle da ugroze u potencijalnom ratnom scenariju.

Koliku opasnost predstavljaju ruske napadne nuklearne podmornice svedoči i izjava od pre dve godine komandanta Pomorske komande NATO vice admirala Klajv Džonstona, koji je pokrenuo alarm i rekao da je alijansa primetila sve veću aktivnost ruskih podmornica, nego što se moglo uočiti od završetka Hladnog rata.

NE PROPUSTITE:
RUSKE NAPADNE NUKLEARNE PODMORNICE AKULA PONOVO PRED OBALOM SJEDINJENIH DRŽAVA: Novi izazov ruske mornarice američkim kolegama

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve