fbpx

Počnite sa kucanjem vašeg pojma u polje iznad, a nakon toga pritisnite Enter. Za izlaz pritisnite Esc.

AKO DOĐE DO RATA SA SAD Iran ne bi bio sam

AKO DOĐE DO RATA SA SAD Iran ne bi bio sam

AP Photo/Ebrahim Noroozi


“Ako Amerika započne rat sa Iranom, on neće biti sam u tom sukobu, jer je vera u naš region usko povezana sa Islamskom republikom”, rekao je Hasan Nasralah.

Od Libana i Sirije do Iraka, Jemena i Pojasa Gaze, Teheran je značajno proširio svoj krug u protekloj deceniji, pronalazeći i razvijajući moćne saveznike u sukobljenim zemljama širom Bliskog istoka. Hezbolah, jedan od najistaknutijih članova samoproglašenog “temelja otpora”, je naoružana grupa sa desetinama hiljada šiitskih muslimanskih boraca koji su dužni Teheranu.

Iran je ovu, ali i druge takve grupe koristio za napade na regionalne neprijatelje, a pretpostavlja se da bi ih mogao mobilisati ako najnovije tenzije sa SAD dovedu do oružanog sukoba.
Evo pregleda saveznika zvaničnog Teherana:
AP Photo/Hussein Malla

AP Photo/Hussein Malla

Hezbolah 

Militarna grupa, čije ime u prevdu sa arapskog znači “božja partija”, oformljena je od strane iranske revolucionarne garde tokom Libanskog civilnog rata osamdesetih.

Bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Džefri Feltmen je u izveštaju Brukings Instituta (Institut Brookings), opisao ovu grupu kao revolucionarni “najuspešniji izvoz” Irana i “višenamenski alat” Teherana.

Hezbolah je formiran da bi napao Izrael tokom invazije na Liban 1982. Ova formacija je vodila osamnaestogodišnji rat protiv izraelskih snaga, da bi ih na kraju prisilila da se povuku iz Libana 2000.

Danas, grupa ima arsenal od nekoliko desetina hiljada raketa koje mogu doseći duboko u Izrael, kao i na hiljade visoko disciplinovanih i borbenih ratnika. Hezbolah se borio zajedno sa vladinim snagama u Siriji više od šest godina, dobivši još više iskustva na ratištu.

Kod kuće, moć grupe premašuje moć libanskih oružanih snaga, i zajedno sa svojim saveznicima imaju više moći nego ikada u parlamentu i vladi.

Uprkos retorici, Hezbolah kaže da ne traži još jedan rat sa Izraelom, i verovatno se neće pridružiti bilo kakvom regionalnom sukobu, ako ne bude isprovociran. Hezbolah je izgubio na stotine boraca u Siriji, što predstavlja veliki teret za šiitsku zajednicu, iz koje crpi većinu podrške.

Ansar Allah (Huti)

Jemenski šiitski pobunjenici, poznatiji kao Huti, 2014. godine su se spustili sa severa i zauzeli glavni grad Sanu, a samo godinu dana kasnije ušli u sukob sa saudijskom koalicijom, koja se borila na strani vlade. Rat je od tada odneo desetine hiljada života, što je dovelo do najgore humanitarne krize na svetu.

Saudijska Arabija vidi Hute kao iranske predstavnike, a sa zapadnim zemljama i ekspertima UN optužuje Teheran za obezbeđivanje naoružanja pobunjenicima uključujući i rakete dugog dometa. Iran, sa druge strane, iako podržava pobunjenike negira njihovo naoružavanje.

Irački militanti 

Iran je obučavao, finansirao i opremao šiitske militante u Iraku, koji su se borili protiv američkih snaga u godinama nakon invazije 2003., a deset godina kasnije u ratu protiv Islamske države. Tri člana na čelu organizacije su u bliskoj vezi sa generalom Kasemom Sulejmanijem, vođom specijalnih elitnh snaga iranske revolucionarne garde Kuds i utemeljivač regionalne strategije Teherana.

Militanti spadaju pod okrilje iračkih snaga za mobilizaciju naroda, uglavnom šijitskih militanata koji su bili inkorporirani u oružane snage zemlje 2016. godine. Zajedno, broje više od 140.000 boraca, i dok oni potpadaju pod nadležnost iračkog premijera, Vrhovni šef Snaga narodne mobilizacije (Popular Mobilization Forces) usklađen je sa Iranom.

Američke snage su se sa PMF zajedno borili protiv militanata Islamske države, i 2014. irački parlament je pozvao SAD da se vrate u njihovu zemlju, ali sada, neki lideri militanata pozivaju američke vojnike da odu ili će ih silom proterati. Zato je SAD ove nedelje svim manje bitnim vladinim radnicima naredila da napuste Irak, zbog neodređenih pretnji u regionu, za koje se tvrdi da su povezane s Iranom.

Miltanti grupe Islamski džihad (foto AP/Adel Hana)

Miltanti grupe Islamski džihad (foto AP/Adel Hana)

Militanti Gaze

Iran već dugo podržava palestinske militarne grupe, uključujući i vođe Hamasa iz Gaze, a posebno manju grupu, Islamski džihad. Hamas je pao sa Iranom nakon pobuna tokom Arapskog proleća 2011. izgubivši milione dolara mesečnih pomoći. Grupa je danas u ozbiljnoj finansijskoj krizi, a njenim zaposlenima kao i javnim službenicima godinama nisu isplaćene pune plate.

Spekuliše se da je Teheran nastavio sa vojnom podrškom oružanog krila Hamasa, ali izgleda da grupa najveću pomoć, ipak, dobija iz Katara. To ih čini manje sigurnom podrškom Teheranu u slučaju regionalnog sukoba.

Drugu sunitsku militantnu grupu, Islamski džihad, smatraju mnogo bližom Iranu, ali još uvek nije tako duboko isprepletena kao Hezbolah ili druge grupe.

Hamas i Islamski džihad su ovog meseca ispalili stotine raketa iz pojasa Gaze tokom borbe s Izraelom. Izrael je optužio džihadiste za izazivanje nasilja, kakav nije viđen od rata 2014. godine. Pokret nije porekao ovajve optužbe.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar