Svet
03.08.2018. 16:06
R.E./Stockholmcf.org

AKO OVO RADITE PREKO FEJSBUKA ILI TIVTERA DOBRO RAZMISLITE DA LI DA PUTUJETE U TURSKU: Austrijski državljanin završio u zatvoru zbog kritikovanja Erdogana

prison-chelmsford.jpg
Izvor: Vetta / Andrejs Zemdega

Umitu S. Kurdu, rođenom u Turskoj, a koji ima državljanstvo Austrije na pet godina zabranjen je ulazak u Tursku jer je na svom Fejsbuk profilu kritikovao turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, kao i kurdsku politiku Ankare, objavio bečki Kronen Zeitung u četvrtak.

Prema izveštaju Kurdistana 24, Umit S. (32), planirao je da ode na sahranu svog ujaka. Ali kada je stigao na aerodrom sa svojom devojkom, policija ga je već čekala i uhapsila oboje. Uzeli su njegov telefon i izvadili iz njega sve podatke do kojih su došli. Na kraju Umit je morao da provede četiri dana u turskom zatvoru pre nego što je deportovan.

Naime, njemu je u prijavi koja je prosleđena policiji stajalo da je na svom Fejsbuk profilu delio kritičke izveštaje nemačke televizije o kurdskoj politici Ankare i predsednika Turske nazivao " Sultan Erdogan".

"U ćeliji nije bilo prozora i sanitarni uslovi su bili veoma loši. Bilo je i porodica sa decom. Prvo su razdvojene žene i muškarci. Posle jednog dana, mogao sam biti u ćeliji sa mojom devojkom, jer nije bilo dovoljno prostora ", rekao je Umit.

Ovo inače nije bilo prvi puta da Turska hapsi državljane stranih zemalja zbog kritikovanja Erdogana i politike Turske preko društvenih mreža.

Naime, početkom jula dva britanska državljana Aiman Barzan i Hariam Barzan uhapšeni su na aerodromu Dalaman zbog deljenja stavova i podrške zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) i jedinica za zaštitu ljudi (IPG) na Fejsbuku. Turska označava obe grupe "teroristima". Dvojica braće su bili u Turskoj, planirajući da posete svoju sestru.

Austrijski turista Harold F, koji je 29. juna putovao iz Turske u Nemačku sa " hitnim" pasošem uhapšena je na 27 časova. Njegov izvorni pasoš je istekao pre šest meseci.

"Želelo sam da idem u Bodrum sa svojom porodicom na odmor, ali umesto na plaži završio sam u zatvoru", rekao je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
15°C
20.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve