Svet
06.11.2021. 17:10
Tanjug

Pravilo 2G

Ako planirate put u Austriju računajte na nove mere od ponedeljka

Austrija
Izvor: Shutterstock

Zbog dramatičnog pogoršanja dnevnog broja novozaraženih i sve veće popunjenosti kapaciteta na jedinicama intenzivne nege, austrijska vlada donela je sinoć odluku da od ponedeljka pooštri mere i uvede pravilo "2G" širom Austrije.

Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg saopštio je da se ubrzava ranije usvojeni plan sa pet nivoa i da će se od ponedeljka primeniti nivo četiri.

To znači da će se od ponedeljka širom zemlje primeniti "2G" pravilo koje predviđa da pristup ugostiteljskim objektima, uslužnim delatnostima i slično dobijaju samo lica koja imaju sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom kovidu 19 ne stariju od 180 dana.

Istovremeno je naglašeno da na radnom mestu ostaje na snazi „3G" pravilo, a to znači da će pored potvrde o vakcinaciji ili preležanom kovid19, važiti i negativan test.

Odlukom vlade nevakcinisani su de fakto sprečeni da koriste ugostiteljske objekte, hotele, kulturne ustanove, ustanove zabave, sportske manifestacije i manifestacije sa više od 25 osoba.

Dogovoreno je da se primeni i četvoronedeljni prelazni rok koji će omogućiti osobama sa primljenom jednom dozvom vakcine da uz PCR test ispune uslov "2G".

Takođe je odlučeno da se uvede opšta obaveza nošenja maski više zaštitnog nivoa FFP2 u svim prodavnicama, muzejima I bibliotekama.

Rok važenja takozvanog "Zelenog pasoša" smanjen je sa godinu dana na devet meseci od druge doze.

Sve osobe koje su primile vakcinu "Džonson i Džonson" moraće do 3. januara da prime drugu dozu kako bi imali i dalje važeći "Zeleni pasoš".

Što se dece tiče, za ulazak na mesta za koja važi "2G" pravilo važiće i dalje takozvani "Nindža pas", u kojem se nalaze nalepnice o obavljenom testiranju u školi, gde se tri puta nedeljno vrši testiranje đaka.

"Situacija u Austriji je veoma ozbiljna, kao i u nizu drugih evropskih država. Dinamika je neverovatna I popunjenost kapaciteta na intenzivnoj nezi raste jasno brže nego što se očekivalo. U našoj je odgovornosti da zaštitimo građane. Tu odgovornost smo preuzeli", poručio je Šalenberg na konferenciji za novinare.

Ukazao je da je veoma važno brzo delovanje, pre svega i ako se želi „spasiti" Božić i zimska turistička sezona.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn rekao je da će već za par dana biti prekoračen broj od 500 popunjenih kreveta na intenzivnoj nezi.

Istovremeno je ukazao na delotvornost vakcine, rekavši da uglavnom nevakcinisani prete da teško obole i dospeju na intenzivnu negu.

Mikštajn je preneo da je sa pokrajinama dogovoreno da se sa strožijim merama osigura veća bezbednost.

"Dugoročno ćemo ovu pandemiju samo svi zajedno moći savladati ako što više ljudi u Austriji bude zaštićeno vakcinom", poručio je on.

Prema prognozama, u novembru se očekuje da će broj dnevno novozaraženih dostići 15.000 do 20.000.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svaki peti Austrijanac ne veruje u povratak normalnosti
Austrija koronavirus

(Ne)očekivano

15.10.2021. 10:56

Svaki peti Austrijanac ne veruje u povratak normalnosti

Pandemija koronavirusa promenila je živote Austrijanaca, pre svega mladih, koji vide umanjene šanse u budućnosti zbog ograničenja slobode kretanja.
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve