Svet
27.10.2019. 17:17
R. E. / Jutarnji list

"AL BAGDADI JE MRTAV" Tramp: Poveo je svoje troje dece u smrt

tan2019-10-27_163012108_0.jpg
Izvor: AP / Manuel Balce Ceneta

Američki predsednik Donalad Tramp u obraćanju naciji potvrdio je da je vođa Islamske države Abu Bakr al - Bagdad ubijen u operaciji koju su sprovele Sjedinjene Američke Države.

"Sinoć je Amerika privela pravdi svetskog teroristu broj jedan. Abu Bakr al-Bagdadi je mrtav", rekao je Tramp na početku obraćanja, prenosi Jutarnji list.

Povezane vesti - UBIJEN LIDER ISLAMSKE DRŽAVE? Tramp: Nešto veliko se upravo dogodilo

"Bio je osnivač ISIS-a, najokrutnije terorističke organizacije na svetu, tražili smo ga godinama, njegovo hvatanje i ubijanje bio je glavni prioritet moje administracije. Naše snage su u opasnom i odvažnom noćnom napadu na severozapadu Sirije u grandioznom stilu obavili zadatak, bili su sjajni. Niko od njih nije poginuo, ali velik broj Bagdadijevih ljudi je ubijen", rekao je Tramp i otkrio neke detalje same operacije:

AP Photo/Pablo Martinez Monsivais AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

"Došao je do kraja tunela, naši su ga psi do tamo doveli. Poveo je svoje troje dece u smrt. Plakao je do kraja. Aktivirao je prsluk s eksplozivom i telo mu je osakaćeno, a na njega se nakon eksplozije srušio i tunel", istakao je predsednik SAD i dodao:

"Od kada sam pre tri godine postao predsednik hteo sam da uhvatimo Al-Bagdadija. Uvek sam pitao gde je Al-Bagdadi. Nije umro kao junak, nego kao kukavica. Bio je prestravljen. Umro je kao pas. Plakao je i molio do kraja", rekao je Tramp, prenosi CNN.

Tramp je dodao i da je posmatrao operaciju iz posebne sobe, navodeći da se radilo o izuzetno opasnoj misiji, tokom koje su američke snage naišle na lokalne borce koje su takođe ubili.

AP Photo/Militant video, File AP Photo/Militant video, File

Tokom konferencije Tramp se zahvalio Rusiji, Turskoj, Siriji, Iraku i sirijskim Kurdima za pomoć, navodeći da su Rusi bili veoma kooperativni.

"Ovo je još jedan podsetnik da ćemo i dalje loviti preostale teroriste ID, a to vredi i za druge terorističke organizacije, oni su isti u našim očima. Za Al-Bagdadija su radili luzeri, u nekim su situacijama bili uplašeni psići, a u drugima nemilosrdne ubice", rekao je Tramp.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
24.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve