Al DŽAZIRA suspendovala novinare zbog snimka o holokaustu

Al DŽAZIRA suspendovala novinare zbog snimka o holokaustu


Medijska mreža Al Džazira suspedovala je dva novinara odgovorna za video snimak u kojem se tvrdi da su Jevreji pogrešno predstavili razmere holokausta. Na snimku, koji je na internet postavio arapski servis Al  Džazire “AJ plus”, navodi se da je od cionističkog pokreta prihvaćeno da su nacisti ubili šest miliona Jevreja.

Jedan od direktora mreže Jaser Bišr izjavio je da je video uklonjen sa sajta i da je bio u suprotnosti s uredničkim stadnardima Al Džazire, prenose.

„Al Džazira se potpuno odriče uvredljivog sadržaja“, rekao je Bišr, najavivši da se neće tolerisati takav materijal ni na jednoj platformi mreže.

Postavljen na sajtu Al Džazire i na društvenim mrežama, video snimak dovodi u pitanje istoriju holokausta i optužuje Jevreje da su iskoristili masakre svojih jevrejskih zajednica da osnuju državu Izrael, sugerišući da je sam cionizam potekao iz nacističke ideologije.

„ Izrael je najveći pobednik u holokaustu i koristi ista nacistička opravdanja kao odskočnu dasku za rasističko čišćenje i istrebljenje Palestinaca“, rekla je novinarka Muna Hava na video snimku.

U saopštenju direktora Dime Katibsaida zaduženog za digitalni sadržaj je navedeno da je video objavljen bez dužne provere. On je najavio pregled svih procedura u AJ plus, kako bi se osiguralo da sav sadržaj bude pregledan od strane urednika. Takođe je pozvao sve urednike i novinare da se pridržavaju uređivačke politike kuće.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je, tokom vikenda, da video ima za cilj da ispere mozak mladim Arapima, kako bi ih naveo da mrze Izrael.

„ Ovo objašnjenje holokausta je najgora vrsta pogubnog zla. Tako Al Džazira ispira mozgove mladim ljudima u arapskom svetu i nastavlja mržnju prema Izraelu i Jevrejima“, naveo je portparol Ministarstva spoljnih poslova Izraela Emanuel Nahson na Tviteru, da bi pošto je sporna reportaža obrisana izrazio radost što je “razum preovladao”.

Izrael je 2017. godine pretio da će zatvoriti lokalne kancelarije Al Džazire, a premijer Benjamin Netanjahu je optužio taj servis za huškanje na nasilje i podsticanje smrtonosnih terorističkih napada.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar