ALARM Pentagon pokušava da odgovori Tursku od napada na deo Sirije

ALARM Pentagon pokušava da odgovori Tursku od napada na deo Sirije

(AP Photo/Charles Dharapak, File)


Pentagon je saopštio da još pokušava da odgovori Tursku od invazije na severoistočni deo Sirije.

SAD ne odobravaju vojnu operacije Turske u Siriji i neće je podržati, naveo je u saopštenju portparol Pentagona Džonatan Hofman. On je istakao da su američki ministar odbrane Mark Esper i general Mark Mili, načelnik Združenog štaba vojske SAD, poručili turskim kolegama da jednostrana vojna akcija u kurdskoj oblasti Sirije “stvara rizik” za Tursku, prenosi AP.

Pentagon će sa saveznicima i koalicionim partnerima ponovo preneti Ankari da bi njena eventualna vojna operacija u Siriji mogla da ima “destabilizijuće posledice” po Tursku i region, rekao je Hofman.

Donald Tramp i Mič Mek Konel/EPA-EFE/Chip Somodevilla

Donald Tramp i Mič Mek Konel/EPA-EFE/Chip Somodevilla

Američki predsednik Donald Tramp je ranije upozorio turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će biti u “velikoj nevolji” ako bude povređen neki američki vojnik u delovima Sirije na koje Turska planira napad.

“Ako bude povređen i jedan od naših ljudi, biće velike nevolje”, rekao je Tramp Erdoganu, s kojim je telefonom razgovarao u nedelju, prenosi Rojters.

Kako je kazao, on je tursku stranu upozorio da će ukoliko učine bilo šta što američka strana ne smatra humanim, mogli da “dožive izuzetno desetkovanje ekonomije”.

Shutterstock

Shutterstock

Dan kasnije, Tramp je objavio da će se sa Erdoganom sastati 13. novembra u Beloj kući. Američki predsednik branio je odluku svoje administracije da povuče vojnike iz severne Sirije, rekavši da bi nastavak podrške tamošnjim Kurdima u borbi protiv Islamske države bio previše skup

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar