Svet
17.06.2024. 15:00
R.E.

Aktuelno

Aljbin Kurti - za izbore (NE)spreman

Aljbin Kurti
Izvor: EPA / MARTIN DIVISEK

Aktuelnu vladu Aljbina Kurtija po svemu sudeći zadesiće sudbina i svih drugih prištinskih vlada od kako je ova srpska pokrajina 2008. godine jednostrano proglasila nezavisnost.

Nijedan premijer, naime, nije u tom periodu uspeo da “izgura“ puni četvorogodišnji mandat.

Izgleda, tako, da je i sada ono što Kurti pokušava da uradi, da samo prolongira ono što se čini kao neizbežno, a to je raspuštanje skupštine i raspisivanje vanrednih izbora.

Do kraja Kurtijevog punog mandata ostalo je manje od devet meseci. Njegovo Samoopredeljenje na poslednjim izborima dobilo je više od 50 odsto glasova. Kurti i danas ima stabilnu većinu u parlamentu.

Sve više se, međutim, čuju i pozivi da se ide na vanredne izbore. A ti pozivi stižu i iz redova opozicije, ali se isti stavovi mogu čuti i u kosovskoj javnosti.

Do polovine maja ove godine kosovski premijer Aljbin Kurti nije govorio o eventualnim vanrednim izborima. Sada je spreman na njih, ali prvo bi trebalo da usledi raspuštanje skupštine.

“Važno je da imamo što veći konsenzus oko datuma i meseca izbora. Ne mogu ja da odredim datum letnjih izbora, čak i da sam u prilici, ne bi bilo u redu da to uradim. Skupština se ne može raspustiti prostom većinom, potrebno je 80 poslanika, a mi nismo opozicija. Da vidim još malo, da razgovaram sa druge dve opozicione stranke“, kaže Kurti.

Sa Demokratskom partijom Kurti se dogovorio, a zauzvrat je dobio glasanje demokrata o međunarodnim sporazumima u skupštini koja mesecima nije funkcionalna.

Ovaj dogovor bi značio većinu za raspuštanje skupštine i veoma brzo održavanje vanrednih izbora.

“Kao poslanička grupa, mi smo u intenzivnoj komunikaciji sa svim strankama da izbori na Kosovu budu bilo 30. juna ili 7. jula. Dobro je da to zajedno završimo skorašnjom sednicom, da se raspusti skupština, kako bismo ispoštovali rokove“, rekao je Abelard Tahiri iz Demokratske partije Kosova.

Nezavisni poslanik Haki Abazi rekao je da je kosovska skupština “farsa u kojoj nema odlučivanja“.

“To je šou manipulacije, totalni cirkus u koji Kurti dolazi kad god treba da pokaže ozbiljnost“, dodao je Abazi.

Druge dve albanske opozicione partije, Demokratski savez i Alijansa za budućnost Kosova, ne podržavaju dogovor. One traže odgovornost i optužuju aktuelnu vladu za loše upravljanje javnim nabavkama, za emigraciju stanovništva, ali i za lošu spoljnu politiku, kao i neuspeh u procesu ulaska Kosova u Savet Evrope.

“Alijansa ne podržava raspuštanje skupštine, traži smenu ili ostavku premijera. Tako mislimo jer se radi o taktici premijera da se na izbore izađe sredinom jula kada misli da ima dijasporu ovde i kada misli da pobegne od odgovornosti za neuspeh koji je napravio“, rekao je Besnik Tahiri iz Alijanse za budućnost Kosova.

Pogoršanje odnosa sa međunarodnim partnerima je još jedan razlog zahteva za vanredne izbore. A kao i ranije, ne očekuje se da će pitanje položaja Srba i nastavak dijaloga sa Beogradom da bude deo predizborne kampanje. 

“Mislim da je cilj opozicije da tema izbora bude ekonomija, tačnije to što nema ekonomskog razvoja, što nema novih radnih mesta, što nema u suštini ništa od onoga što je Samoopredeljenje obećavalo kada je došlo na vlast. Mislim da će opozicija više vući na tu stranu, nego na temu Zajednice srpskih opština i oko srpskog pitanja na Kosovu“, rekao je za “Euronews Srbija“ Aleksandar Rapaić iz Centra za zastupanje demokratske kulture.

Osim Srpske liste koja se do sada nije oglašavala povodom eventualnih izbora na Kosovu, ostale stranke nevećinskih zajednica najavile su podršku odluci većine u parlamentu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve