AMBASADOR EU U MOSKVI: Može biti opasnije od hladnog rata

AMBASADOR EU U MOSKVI: Može biti opasnije od hladnog rata

Foto: YouTube screenshot


Markus Ederer, ambasador EU u Rusiji, upozorio je da bi aktuelna situacija u svetu mogla da preraste u period opasniji od Hladnog rata.

“Apsolutno je jasno da niko ne želi povratak hladnog rata”, rekao je ambasador Ederer za Komersant i dodao da takve spekulacije mogu da dovedu do pogrešne političke akcije.

Ukazao je na činjenicu da su tokom hladnog rata sklopljeni neki veoma važni sporazumi o kontroli oružja a da danas strane nisu u stanju da postignu nove sporazume.
Štaviše, dodao je, oni ugrožavaju postojeće, prenosi Tas.

“Ako ne uspemo da pokušamo da minimiziramo pretnje danas, ovaj period može postati opasniji od hladnog rata”, upozorio je Ederer.

Govoreći o odnosima Rusije i EU, Ederer je rekao da trenutno nema stalnih političkih kontakata na visokom nivou, ali da ima par izuzetaka poput prošlogodišnjeg susreta visoke predstavnice EU Federike Mogerini sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Evropska unija, istakao je, rukovodi se sa pet ključnih političkih principa u odnosu prema Rusije od kojih jedan ukazuje na potrebu za selektivnom interakcijom što se, po njegovim rečima, sada i dešava.

“Mi komuniciramo o onim pitanjima gde se naši interesi poklapaju”, zaključio je ambasador EU u Moskvi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar