Svet
30.07.2019. 11:49
Tanjug

AMBASADOR IZRAELA: Hrvatska mora da prizna zločine NDH

ncap_maprw_15sg_1112_5002.jpg

Ambasador Izraela u Zagrebu Ilan Mor, pozvao je Hrvatsku da prizna zločine počinjene u tzv. NDH, koji, kako je rekao, treba da postanu i predmet izučavanja u obrazovnom sistemu radi edukacije mladih.

Uoči posete predsednice Kolinde Grabar Kitarović Izraelu, Mor ističe da holokaust i u Hrvatskoj ima veoma važnu ulogu, da se ne može poreći, niti se mogu zatvarati oči pred njim.

"Morate se suočiti s tim", poručio je Mor u intervjuu za zagrebačku N1 televiziju.

Povezane vesti - Zašto smo ćutali o Jasenovcu

Misli da su izvinjenje i priznavanje odgovornosti koraci u pravom smeru.

"Kad predsednica Kitarović ovoga puta poseti Jad Vašem, biće to još jedan korak u pravom smeru u pogledu preuzimanja odgovornosti. Prošlosti treba pogledati u oči i reći: "da, odgovorni smo za to", naveo je Mor.

Ukazao je da tu niko nikoga ne krivi, niko ni u koga ne upire prst krivice.

"Govorimo o preuzimanju odgovornosti za budućnost, za mlade naraštaje. Moramo im reći istinu o onome što se na ovim prostorima dogodilo između 1941. i 1945. godine tokom tzv. Nezavisne Države Hrvatske", kaže Mor.

Pozdravljajući posetu Grabar Kitarović Izraelu, Mor kaže da će ona tom prilikom posetiti i Jad Vašem, kao i da će biti potpisan vrlo važan memorandum o razumevanju između tog Memorijalnog centra i Ministarstva nauke i obrazovanja o slanju nastavnika iz svih delova Hrvatske da bi se, kako kaže, edukovali na kojoj način predavati o bolnoj temi holokausta srednjoškolcima.

Jasenovac000001

Upitan kako se oseća kada prolazi zagrebačkim ulicama i vidi "svastiku" ili ustaško slovo "U", simbol NDH, Mor kaže da lično to nije video, ali da zna da su neki ljudi to viđali i s vremena na vreme su ga o tome obaveštvali. To ga, kaže, rastužuje.

"To je nešto protiv čega se svi moramo boriti, bili Jevreji ili ne. Kao što sam rekao, prošlosti moramo pogledati ravno u oči i reći: "Ovo se više nikad ne sme ponoviti!" Holokaust nije započeo u Aušvicu, već je započeo antisemitizmom. Antisemitizam je hronična bolest, to konstantno ponavljam ljudima! Ne možemo ga u potpunosti iskoreniti, ali možemo ga ograničiti. A kako ćemo to učiniti? Prvenstveno edukacijom. Važno je da srednjoškolci posećuju Jasenovac. Važno je da znaju istorijsku istinu", rekao je izraelski diplomata.

jasenovac

Važno je, istakao je, da političari dignu glas i kažu: "Ovoj svastici i ovom slovu "U" nije mesto u našoj školi, vladi ni državi! Moramo ih iskoreniti, izbaciti. To nije ono što mi Hrvati jesmo." Dakle, kaže, to je dugi proces:

"Kao što sam rekao, postoje koraci u pravom smeru. Je li to dobro? Da, dobro je, ali nedovoljno dobro. Stoga moramo nastaviti, a edukacija je pravi put za to. Holokaust treba da ostane deo obrazovnog programa. Treba pitati one koji su prošli holokaust kako su uspeli da prežive taj pakao koji su doživeli u Aušvicu, Treblinki ili drugde u Nemačkoj, ali i u Jasenovcu. Dakle, najvažnija je edukacija", poručio je Mor.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
21.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve