AMBASADOR RUSIJE NAJAVIO SANKCIJE MAKEDONIJI: Proterani ruski diplomata nije se bavio špijunažom, odluka Skoplja neprijateljski korak

AMBASADOR RUSIJE NAJAVIO SANKCIJE MAKEDONIJI: Proterani ruski diplomata nije se bavio špijunažom, odluka Skoplja neprijateljski korak

Foto: Printscreen


Ambasador Rusije u Skoplju Oleg Ščerbak odbacio je navode makedonske države da se proterani ruski diplomata bavio špijunažom i najavio ruske sankcije Makedoniji.

Kako su preneli mediji, on je rekao da Ambasada od makedonske strane nije dobila dokaze da se proterani diplomata bavio špijunskim aktivnostima, iako ih je tražila. Makedonska strana, dodao je, ne želi ili ne može da obezbedi dokaze za svoje tvrdnje.

Ruski ambasador je rekao da je odluka Vlade Makedonije da protera jednog ruskog diplomatu “politička porudžbina”, da je neosnovana i bez presedana u istoriji bilateranih odnosa Rusije i Makedonije.

Tim potezom Makedonija pokazuje da se priključila “antiruskoj kampanji koja se sprovodi pod rukovodstvom Velike Britanije”, naveo je on.

“Pretpostavljam da se Skoplje odlučilo za taj neprijateljski korak pod uticajem spolja, ali ova okolnost ni na jedan način neće osloboditi makedonske vlasti od odgovornosti i posledica”, rekao je ruski ambasador.

Na pitanje kako će Rusija odgovoriti na proterivanje diplomate, on je rekao da Rusija ima dugu diplomatsku tradiciju i da ne donosi ishitrene odluke i korake.

Prema rečima Ščerbaka, u diplomatskoj praksi proterivanje diplomate predstavlja ozbiljan i neprijateljski korak, i Rusija će u svoje vreme odgovoriti ta taj potez, adekvatno i promišljeno.

“Sankcije nisu definisane, ali će ih uskoro biti, jer je ova politička odluka Makedonije neprijateljski korak, koji se nije desio u dosadašnjim odnosima dve zemlje”, rekao je ruski diplomata.

Vlada Makedonije je 26. marta donela oduku da protera jednog ruskog diplomatu u znak soldarnosti s Velikom Britanijoma zbog trovanja dvostrugog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke početkom marta u Velikoj Britaniji.

Dan kasnije je šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov rekao da je diplomata proteran jer je “pokušavao da dobije klasifikovane informacija važne za bezbednost Makedonije”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar