Svet
30.05.2023. 17:32
beta

Džefri Hovenijer

Ambasador SAD: "Ovo je prva posledica za Kosovo"

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenir rekao je na sastanku s nekoliko novinara u Prištini da je otkazivanje učešća Kosova u vojnim vežbama "Defender Europe 2023" prva posledica za Vladu Kosova jer je odbacila pozive Vašingtona da ne eskalira situaciju na severu Kosova.

Radio "Slobodna Evropa" je danas to preneo i podsetio da je državni sekretar SAD Entoni Blinken 26. maja upozorio da će akcije Vlade Kosova u severnim opštinama imati posledice po bilateralne odnose.

"Prvi pokazatelj toga bila je odluka koju je sinoć doneo američki komandant za Evropu da otkaže učešće Kosova u 'Defender Europe 2023'", rekao je Hovenir.
 

"Za Kosovo te vežbe su završene", dodao je on.

SAD su kritikovale Vladu Kosova rekavši da su 26. maja novi albanski gradonačelnici u severnim opštinama "nasilno ušli" u zgrade opština na severu.

Hovenier je rekao da SAD razmišljaju i o drugim odlukama koje će doneti zbog toga.

"Tražili smo od (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija da odmah preduzme korake za deeskalaciju situacije na severu. On nije odgovorio na ove zahteve. Zato razmatramo šta će biti naše sledeće akcije", rekao je on.

Hovenijer je, istovremeno, upozorio i na dodatne posledice koje proizvodi ovakav pristup kosovskih vlasti.

”Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nema mnogo interesa da se zalaže kod zemalja koje nisu priznale nezavisnost ili aktivno radi na kosovskim evroatlantskim integracijama”, zaključio je američki ambasador.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve