Svet
14.01.2019. 17:09
R.E./Beta

AMBASADOR SAD PRETI NEMCIMA: Učešćem u projektu " Sverni tok 2" sa Rusijom podrivate bezbednost Ukrajine i Evrope

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ambasador SAD u Berlinu Ričard Grenel pismeno je zapretio nemačkim koncernima koji učestvuju u izgradnji gasovoda Severni tok 2 optuživši ih da podrivaju bezbednost Ukrajine u Evrope, piše danas Dojče vele (Deutsche Welle - DW) pozivajući se na pisanje magazina Bild am zontag.

Severni tok 2 bi trebalo da transportuje ruski gas preko Baltičkog mora do Nemačke i projekat je koji sprovode privatne firme. Njime bi trebalo da se udvostruče kapaciteti gasovoda Severni tok 1. Sjedinjene Američke Države i neke evropske zemlje oštro kritikuju taj projekat, podseća DW. U novembru 2018, ambasador SAD u EU Gordon Sondland, rekao je da Vašington "još nije upotrebio sve instrumente da zaustavi taj projekat" i da "predsednik Donald Tramp ima na raspolaganju i mnoge druge instrumente".

Jedan od tih "instrumenata" je očigledno i diplomatija, pri čemu Ričard Grenel postupa suprotno diplomatskim običajima: u pismu nemačkim firmama, u koje je Bild am zontag imao uvid, on te firme optužuje da "aktivno podrivaju bezbednost Ukrajine i Evrope", prenosi DW.

"Naglašavamo da firme koje se angažuju u ruskom energetskom sektoru učestvuju u nečemu što bi za sobom moglo da povuče veliki rizik od sankcija", naveo je Grenel.

Kako piše Bild am zontag, Grenel je to pismo poslao na adresu više nemačkih koncerna, a to je učinio po dogovoru sa Vašingtonom.

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova je nezvanično, na upit novinara, reagovalo čudjenjem i neodobravanjem, ali zvanične reakcije još nema. Jedan portparol ambasadora Grenela je rekao da pismo ne treba shvatiti kao pretnju "već kao jasnu poruku politike SAD".

Iako Bild am zontag ne piše kojim se tačno firmama obratio Grenel u svom pismu, već govori samo o "više firmi", magazin navodi da te firme ovo pismo smatraju ucenom.

DW prenosi i ocenu Špigla onlajn da Grenel od stupanja na dužnost "ne poštuje medjunarodni kodeks i pokušava da se umeša u unutrašnje stvari zemlje-domaćina" i da je "sada u Berlinu politički izolovan".

Čim je počeo da radi na novoj funkciji, u maju prošle godine, Grenel je rekao da "želi da ojača konzervativne snage u Evropi, one koje su protiv establišmenta"  i da je austrijski kancelar Sebastijan Kurc za njega "rok-zvezda", piše Špigel i dodaje da je "time navukao na sebe gnev mnogih u Nemačkoj koji su u njegovim rečima videli izraz podrške pre svega desničarskoj stranci AfD".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve