AMERIČKA IGRA SABLJAMA: Tramp želi da izvede SAD iz NATO-a?

AMERIČKA IGRA SABLJAMA: Tramp želi da izvede SAD iz NATO-a?

Foto: Printscreen Youtube


Nekadašnji savetnik američkog predsednika, Rodžer Stoun, ocenio je da je moguće da predsednik SAD, Donald Tramp, u svom drugom mandatu pokuša da “izvede” Ameriku iz NATO-a, budući da taj savez, po njegovoj oceni, nema više legitimnu svrhu.

Stoun smatra da postoji mogućnost da SAD napuste i Svetsku trgovinsku organizaciju, ali da ne vidi okolnosti pod kojima bi se to dogodilo u slučaju UN.

On je za medije izjavio da najiskrenije veruje kako trenutno manja opasnost preti od Rusa, a veća od Kineza, te da Amerika u nekim oblastima ima zajednički interes sa Rusima, poput borbe protiv islamskog terorizma.
Stoun se nada da su Tramp i ruski predsednik Vladimir Putin nedavno u Helsinkiju razgovarali o tome kako da se obračunaju sa islamskim terorizmom, što je problem za obe zemlje.

Predvidajući kolaps NATO-a, on je istakao da je ta alijansa imala smisla u trenutku nakon Drugog svetskog rata, ali da većina američkih partnera u alijansi agresivno sarađuje sa Rusijom, i ne uplaćuje svoj udeo u članstvu u savezu.

“Tako da mi i dalje snosimo nesrazmeran iznos troškova njihove moguće odbrane. Pretpostavljam da bi predsednik tokom svog drugog mandata mogao da nas izvuce iz NATO-a”, rekao je Stoun, a prenose mediji.

On je ukazao i na to da se Tramp na izborima kandidovao kao neintervencionista i dosledno se suprotstavlja ratovima u Iraku, Avganistanu i Siriji, ali da “duboka država” i konkretni interesi vojnoindustrijskog kompleksa zaista pokušavaju kontramerama da preokrenu njegove namere.

“Mislim da su njegovi instinkti dobri, ali dozvolio je generalima da mu govore šta mora da radi”, navodi Stoun, a prenose mediji.

On je podsetio da su Rusi više zainteresovani za Siriju zbog blizine granice, isto kao što bi Amerika bila zabrinuta ako bi došlo do revolucije u Meksiku, dok za tako nešto Ruse ne bi bilo briga.

“Nije vredno rizikovati treći svetski rat izazivajući Ruse u zemlji koja se nalazi na njenim granicama”, istakao je Stoun.

Govoreći o predstojećim američkim izborima za Predstavnički dom i Senat, on je rekao da njihov ishod nije jasan i da je situacija u SAD izrazito nestabilna, ali da ostaje da se vidi da li će Tramp uspeti da američkom narodu formuliše značaj tih izbora.

On veruje da će demokrate, u slučaju da osvoje Predstavnički dom, sigurno glasati za razrešenje Trampa, ali da bi tako]e i Senat morao da dvotrećinskom većinom glasa za to.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar