AMERIČKA KOALICIJA PRIZNAJE: Nenamerno smo ubili 1300 civila u Siriji i Iraku

AMERIČKA KOALICIJA PRIZNAJE: Nenamerno smo ubili 1300 civila u Siriji i Iraku


Američka koalicija protiv Islamske države (IS) objavila je da je od 2014. nenamerno ubila više od 1300 civila u Iraku i Siriji, prenosi BBC. Koalicija u izveštaju navodi da je izvela 34.502 vazdušna napada od početka kampanje protiv Islamske države pre gotovo pet godina.

Promatračka grupa sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja nadgleda situaciju u Siriji, navodi da je taj broj puno veći i procenjuje da je u vazdušnim napadima ubijeno oko 13 hiljada civila. Poslednje procene koalicije nešto su veće od onih objavljenih pre osam meseci kada se govorilo o 1100 civilnih žrtava.

Udruženja za ljudska prava: Broj je mnogo veći

S podacima koalicije ne slažu se organizacije za zaštitu ljudskih prava koje tvrde da je broj ubijenih puno veći. Viša savetnica Amnesty International-a, Donatela Rovera optužila je američku koaliciju zbog “dubokog poricanja” pravih razmera.

“Današnje priznanje dodatnih civilnih žrtava podvlači nužnu potrebu za temeljitim, nezavisnim istragama koje mogu otkriti prave razmere civilnih žrtava koje su izazvali koalicijski udari. Te nove istrage mogu ustanoviti da li je svaki napad bio u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom i omogućiti potpunu naknadu žrtvama”, rekla je.

Istraga aktivista je prošlog meseca pokazala da je više od 1.600 civila ubijeno samo u koalicijskim napadima na sirijski grad Raku, tokom petomesečne kampanje 2017. protiv Islamske države. Raka je bila de fakto glavni grad samoproglašenog džihadističkog “kalifata”.

Tada je portparol koalicije rekao je za BBC da je “svaki nenamerni gubitak života u borbama protiv islamista tragičan. No, to treba dovesti u ravnotežu s rizikom da Islamska država nastavi da izvodi terorističke napade, izaziva bol i patnju svakome koga odaberu”.

Promatračka grupa Airwars, koja istražuje navode o civilnim žrtvama, kaže da je koalicija možda ubila između osam i 13 hiljada civila.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar