Svet
25.08.2021. 18:59
Tanjug

Bivši neprijatelji

Američka pomaže Vijetnamu

Amerika, SAD
Izvor: Shutterstock

Američka potpredsednica Kamala Haris potvrdila je da će SAD Vijetnamu obezbediti dodatnih milion doza vakcine protiv korona virusa, kao dodatnu pomoć zemlji koja se trenutno bori sa novim skokom infekcija i niskim stopama vakcinacije.

Haris, koja je prvi američki potpredsednik koji je posetio Vijetnam, je tokom današnjeg sastanka sa premijerom Fam Min Činom, saopštila da će vakacine početi da pristižu u naredna 24 sata, a da će se sa njom ukupna američka donacija Vijetnamu povećati na 6 miliona doza.

SAD će pored ovoga obezbediti i 23 miliona dolara pomoći Vijetnamu za proširenje distribucije i pristupa vakcinama, kao i za borbu protiv pandemije i pripreme za buduće pretnje bolestima.

Nova pomoć je deo većeg niza najava o novim partnerstvima i podršci Vijetnamu koja su se poklopila sa današnjom posetom američke potpredsednice tokom njene turneje kroz jugoistočnu Aziju.

Putovanje, čiji je deo i poseta Singapuru ranije ove nedelje, ima za cilj jačanje američkih odnosa u indo-pacifičkom regionu kako bi se suprotstavili kineskom uticaju.

Tokom sastanka sa predsednikom Ngujen Ksuan Fukom, Haris je podržala slanje dodatnih plovila američke Obalske straže u Vijetnam, kako bi pomogla u odbrani njegovih bezbednosnih interesa u Južnom kineskom moru, i uputila oštre kritike zbog upada Pekinga u sporni plovni put.

"Moramo pronaći načine da izvršimo pritisak na Peking da se pridržava Konvencije Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu i da osporimo prekomerne zahteve Kine. U tom smislu zadržaćemo snažno prisustvo u Južnom kineskom moru", naglasila je Haris.

Ona je podržala i podizanje odnosa sa Vijetnamom sa sveobuhvatnog partnerstva na strateško partnerstvo, što bi trebalo da odražava produbljivanje odnosa između dva bivša neprijatelja.

Kineski državni mediji danas su optužili potpredsednicu SAD Kamalu Haris da pokušava da unese razdor između Kine i njenih suseda u jugoistočnoj Aziji svojim komentarima da je Peking upotrebio prinudu i zastrašivanje za potvrđivanje svog suvereniteta u Južnom kineskom moru.

Bajdenov Vijetnam

Povlačenje iz Avganistana

Avganistan, vojska, 25. 7. 2021.

Povlačenje iz Avganistana

26.07.2021. 18:00

Bajdenov Vijetnam

Haris je juče tokom zvanične posete Singapuru kritikovala vlasti u Pekingu zbog akcija zastrašivanja i pritsaka na države oko Južnog kineskog mora i potvrdila da će SAD podržati svoje saveznike u tom regionu.

Planirano je da Haris sinoć doputuje u Hanoj, ali je njen let iznenada otkazan zbog "čudnog zdravstvenog incidenta", a u saopštenju njenog kabineta navedeno je da je nakon pažljive procene odlučeno da poseta potpredsednice ipak bude realizovana.

Tokom odlaganja, premijer Vijetnama Fam Min Čin i kineski ambasador u Hanoju održali su prethodno nenajavljeni sastanak, tokom kojeg je Čin rekao da njegova zemlja ne zauzima strane u svojoj spoljnoj politici, a kineski ambasador je obećao donaciju od 2 miliona vakcina protiv kovid-19.

 
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vijetnamska varijanta nije novi hibrid koronavirusa
koronavirus u svetu

SZO smiruje

03.06.2021. 10:54

Vijetnamska varijanta nije novi hibrid koronavirusa

Varijanta koronavirusa, za koju vijetnamske vlasti tvrde da je kombinacija indijskog i britanskog soja, nije novi hibrid već je deo postojećeg indijskog soja, izjavio je predstavnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Vijetnamu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
7°C
30.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve