AMERIČKA POSLA: Da li je moguć rat Irana i SAD?

AMERIČKA POSLA: Da li je moguć rat Irana i SAD?


U ranim jutarnjim časovima, pre početka pogrebne procesije, Iranci su mahali zastavama i amblemima milicije uzvikujući “Smrt Americi!”. Povici nimalo novi, ali ovaj put obojeni opštenarodnom tugom. Povorka se kretala glavnim ulicama Teherana, a za to vreme, čitajući molitvu pred kovčegom generala Kasema Solejmanija, iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Kamnei nije mogao da zaustavi suze: “Solejmanijev odlazak bogu ne znači i kraj njegovog puta i misije”. “Kriminalce koji nose njegovu krv na rukama, kao i krv ostalih mučenika, čeka žestoka osveta”, naveo je Hamnej.

U vazdušnom napadu američkih snaga na aerodromu u glavnom gradu Iraka ubijen je iranski general, komandant brigade Al Kuds, specijalne jedinice Iranske revolucionarne garde, koja je izvodila vojne operacije u Libanu, Siriji, Iraku i drugim područjima. Za Irance, Solejmani je bio nacionalni heroj, za SAD jedan od najvećih neprijatelja. Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da su američke snage ubile najmoćnijeg iranskog generala “da bi sprečile rat, a ne da bi ga započele”. Dodao je i da je napadom dronom na aerodrom u Bagdadu u petak okončana Solejmanijeva “vladavina straha”.

Posle ubistva iranskog generala Solejmanija, jedno je sigurno – Iran neće oprostiti SAD. Da li je direktan sukob dve nuklearne sile moguć i kako bi konflikt mogao da izgleda, čitajte u novom broju Ekspresa.

01

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar